Visszaadták a Ciszjordániában elrabolt izraeli holttestet, enyhült a feszültség

Külföld, 2022.11.24

Visszajuttatták Izraelbe azt a holttestet, amelyet egy ciszjordániai kórházból raboltak el kedd este, és amely miatt újabb feszültség keletkezett Izrael és a palesztinok között - jelentette be az izraeli hadsereg csütörtökön.

A közlés szerint - amelyet a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet ismertetett - a 18 éves drúz Tiran Feró holttestét csütörtökre virradó éjjel Szalem átkelőhelynél a Vörös Félhold segélyszervezet egyik mentőkocsijával, a Palesztin Hatóság segítségével juttatták el Izraelbe. A holttestet az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terrorcsoport rabolta el egy dzseníni kórházból - ezt korábban maga a csoport közölte.

A Ciszjordániában autóbalesetben súlyosan megsérült végzős középiskolás csütörtökön ünnepelte volna 18. születésnapját. Családja ezen a napon helyezi örök nyugalomra Daliat al-Karmel drúz városban, Izraelben.

A család beszámolója Fero még élt, amikor a maszkos fegyveresek leszedték a lélegeztetőgépről, majd magukkal vitték.

A holttest visszajuttatása a Palesztin Hatóság, azon belül a palesztin biztonsági erők együttműködésével történt. Előzőleg az izraeli hadsereg további intézkedésig lezárta a gilboai és a szalemi átkelőt a Ciszjordániából érkező áruk előtt, s szerdán felfüggesztették a beléptetést palesztin vendégmunkások és az izraeli arabok számára is.

A súlyos incidens miatt jelentős izraeli fegyveres erők gyülekeztek Ciszjordánia északi részén, és azzal is egyre nagyobb nyomás nehezedett a Ferót fogva tartó fegyveresekre, hogy bejelentették: az átkelőhelyek a hétvégén is zárva maradnak, ha nem adják vissza a holttestet. A holttest kiadása után, csütörtök reggel megnyitották az érintett ciszjordániai beléptetőhelyeket.

Az iszlámból a tizedik században kiszakadt drúz vallási irányzat, majd nemzetiség tagjai több közel-keleti országban élnek, főként Szíriában, Libanonban és Izraelben, és mindenütt lojálisak a helyi hatalomhoz. Az arab anyanyelvű drúz kisebbség fiai Izraelben vállalják a hadkötelezettséget is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!