Visszafogta jövő évi német növekedési előrejelzését az ifo

Külföld, 2020.12.16

A második járványvédelmi zárlat miatt visszafogta jövő évi németországi GDP-növekedési előrejelzését a müncheni ifo gazdaságkutató intézet téli rendszeres konjunktúra prognózisában.

A járványellenes intézkedésként bevezetett második zárlat miatt 4,2 százalékra csökkentette szerdán publikált jelentésében a korábban jelzett 5,1 százalékról 2021-es GDP-növekedési előrejelzését az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.).

A következő évre, 2022-re viszont már a korábban jelzett 1,7 százaléknál dinamikusabb, 2,5 százalékos GDP-növekedést vár Németországban az ifo. A javak és szolgáltatások termelése az ifo várakozásai szerint 2021 végére érheti el a válság előtti szintet.

Őszi prognózisában az idei évre 5,2 százalékos GDP-csökkenést jelzett az ifo, amit a mostani előrejelzésben 5,1 százalékos csökkenésre mérsékelt. Tavaly 0,6 százalékos volt a német GDP-növekedés.

A munkanélküliségi ráta azonban az idei GDP-csökkenést jövőre követő növekedés ellenére is 5,9 százalék lesz az idén is és 2021-ben is, és csak 2022-ben mérséklődik 5,5 százalékra. A munkanélküliségi ráta 5,0 százalék volt 2019-ben. A foglalkoztatottak száma az idei 44,829 millióról jövőre 44,937 millióra, majd a következő évben 45,305 millióra emelkedik a prognózis szerint.

A tavaszi zárlattal ellentétben a mostani zárlat elsősorban a lakossági fogyasztást veti vissza, és ennek nyomán a szolgáltatóipart súlyosabban érinti, mint a feldolgozóipart. A vendéglátás és a kulturális, szabadidős szoltáltatások a megszorítások legnagyobb kárvallottjai.

Novemberben a fogyasztási kiadások már a második hónapban csökkentek az előző havihoz képest. Ezen belül is jelentős mértékben visszaesett a lakosság hajlandósága nagyösszegű beszerzések finanszírozására. A már ismert adatok alapján a lakossági fogyasztás 0,8 százalékos csökkenésére lehet számítani a negyedik negyedévben az ifo szerint. A jövő év első negyedében még nem várható a lakossági fogyasztás javulása, a második negyedévben azonban 3,1 százalékos növekedésre lehet számítani.

Németország GDP-arányos költségvetési egyenlege a tavalyi 1,5 százalékos többletről az idén 4,8 százalékos hiányba billen át, ami jövőre 3,8 százalékos, 2022-ben 2,3 százalékos hiányra mérséklődik - áll a prognózisban.
https://www.ifo.de/ifo-konjunkturprognose/20201216
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!