Visszakapja doktori címét a szerb pénzügyminiszter

Külföld, 2023.03.21

Hatályon kívül helyezte a szerb pénzügyminiszter doktori disszertációjának plágiummá minősítésére vonatkozó döntést a belgrádi közigazgatási bíróság, így Sinisa Mali visszakapja doktori címét - közölte internetes oldalán a Politika című szerb napilap kedden.

Korábban a Belgrádi Egyetem döntött a doktori fokozat visszavonásáról, mert azt etikai tanács úgy ítélte meg, hogy a Szerb Haladó Párthoz tartozó pénzügyminiszter szó szerint vett át forrásmegjelölés nélkül más szerzőktől jelentős részeket doktori munkájában. A doktori cím visszavonását 2019-ben kezdeményezték, a Belgrádi Egyetem pedig 2021-ben döntött úgy, hogy megalapozott a kérelem. A pénzügyminiszter azonnal bejelentette, hogy kérvényezi az eljárás felülvizsgálatát és újrakezdését.

Sinisa Mali 2013-ban védte meg a szerbiai privatizációról és hatásairól szóló doktori munkáját a Belgrádi Egyetemen, ám a tanulmány eredetiségét többen azonnal vitatni kezdték.

Az utóbbi években több szerbiai közéleti szereplő doktori diplomáját is plágiumgyanúsnak ítélték. Nebojsa Stefanovic belügyminiszter, valamint Jorgovanka Tabakovic jegybankelnök disszertációjának eredetiségét is vizsgálták, ezeket azonban nem minősítették plágiumnak. A plágiumgyanú azért merült fel, mert az utóbbi években jelentősen megnőtt a doktori fokozatot szerzők száma, főként a közszereplők körében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!