Visszaküldte a parlamentnek a román államfő az energiavállalatok extraprofitadójáról szóló törvényt

Külföld, 2023.04.13

Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra Klaus Iohannis román államfő csütörtökön azt a törvényt, amely kibővítené az extraprofitadó befizetésére kötelezett energiavállalatok körét.

A román kormány tavaly decemberben hozott sürgősségi rendeletet arról, hogy a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalatoknak a 2022. és 2023. évi többletnyereségük után 60 százalékos "szolidaritási hozzájárulást" kell fizetniük. Az EU Tanácsának októberben elfogadott - a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló - rendelete alapján bevezetett különadót a profit azon része után kell a fosszilis tüzelőanyag-ágazatnak befizetnie, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018-2021-es időszak éves átlagnyereségét.

Az azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeleteket utólag a parlamentnek is meg kell vitatnia, amely jóváhagyhatja, módosíthatja vagy elvetheti a kormány beavatkozását a törvényalkotási munkába. Az államfő most a decemberi sürgősségi kormányrendeletet módosító, annak hatályát kiterjesztő, a parlament által két hete megaszavazott törvény kihirdetését tagadta meg.

Romániában nagy médiavisszhangot keltett, és a kormánykoalíció pártjai között is bűnbakkeresést eredményezett, hogy a román energiapiac egyik meghatározó szereplője, az OMV Petrom bejelentette: rá nem vonatkozik a kormány extraprofitadóról szóló rendelete, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. A bukaresti törvényhozók ezért március végén egy sor pontosítással egészítették ki a jogszabályt, az OMV Petrom "kiskapujának" felszámolása érdekében.

Megszabták, hogy a 75 százalékos küszöbérték elérésének ellenőrzése során annak a nyerskőolajnak az értékét is figyelembe kell venni, amelyet az adott vállalat kitermelt, de még nem értékesített, vagy amelyet a cégcsoporton belül működő más üzletágainak adott tovább (például már feldolgozott üzemanyagként értékesített). A cégcsoporton belüli hasznosítás esetén - a belső könyvelésében alkalmazott áraktól függetlenül - a kőolaj nemzetközi (a londoni tőzsdén közzétett) piaci árán kell a számításokat végezni.

Az OMV Petrom alkotmányellenesnek minősítette a döntést, arra hivatkozva, hogy visszamenőleges hatályú, és jelezte: bírósághoz fordul jogorvoslatért. A vállalat ugyanakkor közleményben emlékeztetett arra: az adóterhek kiszámíthatósága és a jogszabályi keret stabilitása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy döntést hozzon a - százmilliárd köbméternyi gáztartalékot rejtő - fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermeléséhez szükséges négymilliárd eurós beruházásról.

Mivel az államfő nem hirdette ki az extraprofitadóról szóló jogszabály képviselőházi változatát, egyelőre az eredeti sürgősségi kormányrendelet maradt érvényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!