Visszaléptette EP-listája éléről a román USR a hagyományos család alkotmányos védelme mellett kiálló politikusát

Külföld, 2023.11.06

Visszaléptette európai parlamenti (EP) jelöltlistája éléről a román ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Elena Lasconit, miután a politikus egy tévéinterjúban felidézte, hogy részt vett, és igennel voksolt a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról rendezett 2018-as, az alacsony részvétel miatt érvénytelenül végződött népszavazáson.

Catalin Drula, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsaládhoz tartozó USR elnöke alig két héttel az EP-jelöltjeinek bemutatása után, vasárnap szólította fel visszalépésre a párt listavezetőjét, arra hivatkozva, hogy a hagyományos családdal kapcsolatos kijelentése miatt többen - köztük saját lánya is - homofóbiával vádolták, és a témáról kialakult vita, illetve a politikus személyes helyzete kihat az USR választási kampányára.

Hétfőn Cristian Seidler, az USR parlamenti képviselője azt állította: az USR mindig is kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, és most sem a párt, hanem Lasconi döntött "egy sajnálatos módon nyilvánosság előtt lezajlott családi vita nyomán" arról, hogy visszalép az EP-jelöltségtől. Az USR továbbra is támogatásáról biztosította Lasconit az Arges megyei Campulung város polgármestereként folytatott tevékenységében.

A román sajtó szerint Elena Lasconi nyolc éve Párizsban élő, magát az LMBTQ-közösség tagjának mondó lánya, Oana Lasconi közösségi oldalán intézett kirohanást anyja ellen, miután megtudta, hogy szavazatával támogatta a melegházasság alkotmányos tiltását, majd amikor a visszalépéséről értesült, hozzátette: "mindenképpen nyereség lesz, ha az EP-be eggyel kevesebb homofób képviselő kerül be".

Az USR-ben nem Lasconi az első áldozata a melegházasság köröli nézeteltéréseknek. Hat éve a melegházasságot tiltó alkotmánymódosító kezdeményezés körüli viták miatt mondott le az általa alapított párt éléről Nicusor Dan, az USR akkori elnöke, Bukarest később függetlenként megválasztott főpolgármestere.

Az USR 2017-ben kis szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy az egyéni szabadságjogok védelmezőjeként testületileg szembehelyezkedik a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatását célzó polgári kezdeményezéssel, a párt alapító elnöke viszont úgy értékelte: a határozott állásfoglalás elfordítja a párttól a konzervatív meggyőződésű szavazókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!