Visszatért állomáshelyére a moszkvai amerikai nagykövet

Külföld, 2021.06.24

Visszatért állomáshelyére John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete - közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.

Sullivan orosz újságíróknak elmondta, hogy a stabil és kiszámítható kapcsolatok kiépítése érdekében kíván tevékenykedni. Azt hangoztatta, hogy a két országnak együtt kell működnie azokon a területeken, ahol ez kölcsönösen érdekük, azokról a kérdésekről pedig, amelyekben nézetkülönbségek mutatkoznak, nyílt és őszinte párbeszédet kell folytatniuk egymással. Hozzátette, hogy amerikai nagykövetként továbbra is síkra fog szállni a demokráciáért, az emberi jogokért és a sajtószabadságért.

Anatolij Antonov washingtoni nagykövet vasárnap repült vissza az Egyesült Államokba, és hétfőn lépett szolgálatba az amerikai fővárosban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel június 16-án Genfben megtartott csúcstalálkozó után jelentette be, hogy a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet visszatér állomáshelyére.

Az orosz-amerikai kapcsolatokban jelentős lehűlést okozott Biden egy márciusi televíziós interjúja, amelyben az amerikai elnök igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, vajon gyilkosnak tartja-e Putyint. A két misszióvezető ezután utazott haza konzultációra, ami a viszony megromlásának szembeötlő jele volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!