Visszavette az ukrán állam a kijevi Pecserszki Lavra kolostor fő székesegyházának és egy templomának a használatát

Külföld, 2023.01.05

Hivatalosan állami használatba került a kijevi Pecserszki Lavra kolostor fő székesegyháza, a Nagyboldogasszony-székesegyház és a refektórium temploma - közölte Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A két létesítmény ez idáig is állami tulajdonban, de az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyának" használatában volt. Az állami használatbavételről szóló dokumentum aláírási ceremóniáján nem jelent meg Pavlo metropolita, a Lavra Moszkva-barát vezetője.

"Most fejezte be munkáját a Nagyboldogasszony-székesegyház és a refektórium templomának az ukrán ortodox egyháztól az államnak történő átadásával foglalkozó bizottság, amelyben a nemzeti örökségért felelős testület, a Miller ügyvédi iroda, az ukrán ortodox egyház és a kulturális tárca képviselői vettek részt" - írta Tkacsenko. Szavai szerint a bizottság ez év január 2-án kezdte meg munkáját, és ingatlanleltárral, valamint a két épület műszaki vizsgálati okiratának elkészítésével foglalkozott. A bizottság átfogó leltárt készített a Nagyboldogasszony-székesegyház és a templom vagyonáról, az ikonosztázok és ikonok állapotáról, valamint egyéb ingatlanokról.

A miniszter közölte, hogy a bizottság munkájának eredményeit követően az ukrán ortodox egyház dokumentumot írt alá az egyházi épületek visszaadásáról.

"Annak ellenére, hogy Pavlo metropolita nem jelent meg a bizottság legutóbbi ülésén, ez nem akadályozta meg az állami vagyon visszaadását" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: az ukrán egyházi létesítményeknek az egész ukrán népet kell szolgálniuk. "A jövőben is ragaszkodunk ehhez az elvhez" - szögezte le Tkacsenko.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a refektórium temploma és a Nagyboldogasszony-székesegyház 2016-ban került a moszkvai patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház használatába. A bérleti szerződés 2022. december 31-én lejárt.

Tavaly év végén az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre a Moszkva-barát egyházi "szárny" több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszki Lavrában is. Az SZBU közlése szerint a házkutatások során találtak oroszbarát irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt euróban, dollárban és rubelben, valamint "gyanús" orosz állampolgárokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!