Visszavonja vezető politikusait a szatmári önkormányzatokból a Nemzeti Liberális Párt

Külföld, 2022.08.16

A romániai Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezete visszavonta vezető beosztású politikusait a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által vezetett Szatmár megyei és szatmárnémeti önkormányzatból.

A PNL Szatmár-megyei szervezete elnökének, Adrian Cozmának keddi sajtótájékoztatójáról az Agerpres hírügynökség számolt be. Az elnök az RMDSZ-hegemóniájával és az őszinte partneri viszony hiányával magyarázta a megyei szervezet vezető testülete által egyhangúan meghozott döntést. Adrian Cozma totalitárius kisiklásokkal vádolta az RMDSZ helyi vezetőit, és azt is nehezményezte, hogy a szövetséget Bukarestből és Budapestről is irányítják. Kifogásolta, hogy a szatmárnémeti polgármesteri hivatalban a magyar nyelv ismeretéhez kötik egyes állások betöltését, és a megyei tanács megbízásából rossz minőségű útfelújítási munkákat végeztek.

A PNL eddig mind Szatmár megyében, mind a megyeszékhelyen helyi koalíciót alkotott az RMDSZ-szel. A párt adta Szatmárnémeti két alpolgármesterét és a Szatmár megyei önkormányzat két alelnökét.

"Alelnökökkel és alpolgármesterekkel vagy azok nélkül a PNL hozzáteszi a maga részét a város és a megye számára valóban fontos célok megvalósításához. A mi választóink nem eladók. (.) Mi nem kereskedünk azoknak a szavazataival, akik bennünk bíztak" - idézte az Agerpres a PNL megyei elnökét.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a döntés nem irányul a magyarok ellen, csupán az RMDSZ-szel van vitájuk.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, aki egyben a megyei önkormányzat elnöki tisztségét is betölti, a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva sajnálatosnak tartotta a PNL döntését. Úgy vélte: Adrian Cozma személyes érdeke és a Kereskényi Gábor polgármesterrel fennálló személyes konfliktusa vezetett a koalíció felbomlásához. Hozzátette: a megyei önkormányzat értékeli a PNL tisztségviselői által elvégzett munkát, és ezentúl is kész együttműködni minden liberális polgármesterrel.

A PNL szatmárnémeti szervezete múlt héten megvonta a bizalmat Adelin Ghiarfas liberális alpolgármestertől arra hivatkozva, hogy az RMDSZ-t szolgálja. Az alpolgármester Facebook-üzenetében válaszolt a vádakra. Kijelentette: "az volt a bűne" párttársai szemében, hogy a közösség érdekeit tartotta szem előtt, és nem a két év múlva esedékes polgármester-választásra koncentrált. A bizalom megvonását a párt megyei szervezetének kellett megerősítenie.

A Szatmár megyei önkormányzat kedd délután közölte: a testület rendkívüli ülésén felmentették tisztségéből a tanács két liberális alelnökét, és helyükre a Szociáldemokrata Párt (PSD) két képviselőjét: Lenuta Corneát és Oliviu Buzgaut választották. Mind a felmentéseket, mind az új alelnököket a 33 tagú testület 23 képviselője szavazta meg.

Korábban Pataki Csaba megyeelnök a közösségi oldalán azt közölte: a megye fejlesztéséhez egységes nézeteket valló csapatra, a megyei testületben többségre, a helyi önkormányzatokban pedig partnerekre van szükség. "Az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt és a Népi Mozgalom Pártja támogatja Szatmár megye fejlesztését" - érzékeltette a politikus, hogy mely pártokból alakul az új koalíció.

A Szatmár-megyei önkormányzati testületben az RMDSZ-nek 15, a PNL-nek 10, a PSD-nek öt, a Népi Mozgalom Pártjának pedig két képviselője van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!