TV műsor

Visszavonták egy vezető német szociáldemokrata politikus doktori címét

Külföld, 2021.06.10

Visszavonta a berlini Freie Universität tudományegyetem csütörtökön a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezető politikusai közé tartozó Franziska Giffey volt szövetségi családügyi miniszter doktori címét.

Az egyetem közleménye szerint Franziska Giffey a 2010-ben készített politikatudományi doktori értekezésében számos esetben nem jelezte megfelelően a más szerzőktől szó szerint átvett szövegrészleteknél, hogy idézetek, és így megtévesztés révén szerzett tudományos fokozatot.

A politikus a vizsgálat elébe vágva már májusban lemondott miniszteri tisztségéről, azt pedig már tavaly novemberben bejelentette, hogy nem viseli többé a doktori címet, hogy elhárítsa a családját, politikai munkáját és a pártját fenyegető további károkat. Mindez nem változtat azon, hogy pártja választási listájának vezetőjeként, azaz polgármesterjelöltként indul a szeptemberi berlini tartományi törvényhozási választáson - közölte.

Franziska Giffey doktori dolgozatát másodszor vizsgálta a Freie Universität. Az első vizsgálatot 2019 októberében zárták le. Megállapították, hogy a szerző 27 helyen sajátjaként tüntetett fel más művekből átvett részleteket, amivel szándékosan meg akarta téveszteni a munka bírálóit. Ugyanakkor az ilyen eljárások történetében példa nélküli módon mégsem vonták vissza a doktori címet, hanem megrovásban részesítették a szerzőt.

A tavaly novemberben elindított újabb eljárás közvetlen előzménye a Die Zeit című hetilap egy beszámolója, amely szerint az értekezést vizsgáló bizottság tagjai kivétel nélkül közel állnak a szerző témavezetőjéhez.

Az első vizsgálatot Franziska Giffey kezdeményezte, miután egy politikusok tudományos munkásságára szakosodott plágiumvadász platformon megjelent egy elemzés, amely megkérdőjelezte doktori címének jogosságát.

Az ügy hátráltja a politikus karrierjét, amely eddig gyorsan magasra ívelt. A berlini Neukölln kerület sikeres polgármestereként országos ismertségre szert tett 42 éves politikus 2018-ban került be Angela Merkel kancellár kormányába, 2019-ben pedig már pártja egyik lehetséges elnökjelöltjeként tartották számon a német sajtóban. Éppen a plágiumgyanú körüli eljárás miatt nem indult el végül a tisztségért.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük Angela Merkel korábbi kormányainak két tagját, akik ezért távoztak is hivatalukból. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt, Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig 2013-ban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!