Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Külföld, 2024.06.18

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.

Bogdan Nicolae Stanescu, az energetikai vállalatokban az állami részesedéseket kezelő SAPE elnöke szerint a tárnicai (Tarnita) vízerőmű létfontosságú Románia energetikai biztonsága számára.

A 215 hektáros vízfelületű tárnicai tó Kolozsvártól mintegy 30 kilométerre található, 1974-ben egy 45 megawattos erőművi blokkot építettek ide.

A tervek szerint több száz méterrel magasabban alakítanának ki egy mesterséges tavat, ahonnan az alsóba szabadeséssel érkező víz termelné az elektromos energiát. A vizet a túltermeléses időszakokban, amikor olcsó a villanyáram, elektromos szivattyúkkal juttatnák vissza a kialakított tárolóba.

Az elképzelések szerint a tárnicai vízerőmű beépített teljesítménye 1000 megawatt lenne, négy blokkba elosztva. Az előzetes becslések alapján a beruházás költségei 1 milliárd euró (395,85 milliárd forint) körül lennének.

A szakemberek egy része kétségbe vonja, hogy érdemes megépíteni a tárnicai vízerőművet. "Gazdaságilag nem indokolt" - nyilatkozta Virgil Popescu korábbi szakminiszter, aki 2020-ban leállította a projektet. Cristian Ilie, a bukaresti energiaügyi tárca államtitkára egy 2023-as konferencián azzal érvelt ellene, hogy "egy ilyen berendezés hatásfoka elég alacsony: 30-40 százalék".

A szivattyús energiatároló tárnicai erőmű megépítésének az ötlete az elmúlt évtizedekben többször felvetődött, legutóbb 2014-ben, Victor Ponta miniszterelnöksége idején. A projektet több kínai cég állítólagos érdeklődése ellenére leállították, többször újraindították, de előrelépés nem történt.

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter 2023-ban porolta le a tervet, a korábbi elképzelésekkel azonosan magánbefektetők bevonásával képzeli el a beruházást. A megvalósíthatósági tanulmányra tavaly kiírt közbeszerzési eljárásra egyetlen ajánlat sem érkezett, ezért azt januárban ismét kiírták.

Szakértők becslései szerint az erőművet 8-10 év alatt lehetne kivitelezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!