Vizsgálat indult a francia gazdasági miniszter ellen illegális kampányfinanszírozás gyanúja miatt

Külföld, 2023.06.12

Előzetes eljárást indult Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter ellen a 2017-es elnökválasztást megelőző jobboldali előválasztási kampánya feltételezett illegális finanszírozása miatt - közölték hétfőn igazságügyi források.

A párizsi ügyészség azt vizsgálja, hogy a tárcavezető által alapított választási mikropárt kapott-e törvénytelen módon adományokat 2016-ban, amikor Bruno Le Maire elindult a jobboldal elnökjelölt-állító előválasztási versenyében.

A Mediapart tényfeltáró portál szerint a "BLM-mel" azaz Bruno Le Maire-rel elnevezésű kis párt 2 millió euró adományt kapott magánszemélyektől, de a kampányát végül 400 ezer eurós adóssággal zárta. Bár ezek egy részét utóbb visszafizette, a rendezetlen adósságait az ötéves elévülési időre hivatkozva a párt törölte.

Az előzetes eljárást a kampányszámlákat ellenőrző független bizottság (CNCCFP) februári észrevétele nyomán indította a vádhatóság. A nyomozók arra a kérdésre keresik a választ, hogy az a tény, hogy a pártnak 2016-ban számlát kiállító két kommunikációs cég a következő öt évben elmulasztotta a számlán feltüntetett összegek behajtását mintegy 40 ezer eurós értékben, minősülhet-e burkolt adományozásnak, vagy egyszerűen a szolgáltatások lemondásának a következménye.

Franciaországban 1995 óta cégeknek szigorúan tilos politikai kampányokat támogatni. Amennyiben a szabálysértés bizonyítást nyer, Bruno Le Maire pártjának vezetői három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

A gazdasági miniszter a környezte szerint meglepődésének adott hangot az eljárás megindítása miatt.

A korábban a jobbközép Köztársaságiak színeiben politizáló Bruno Le Maire 2017-ben csatlakozott az elnökké választott Emmanuel Macron táborához, és azóta a gazdasági tárcát vezeti, ami a hosszúságát tekintve a francia politikai életben példa nélkülinek számít.

Az 54 éves politikus neve a sajtóban többször felmerült következő kormányfőként, illetve Emmanuel Macron lehetséges utódaként 2027-ben, miután az alkotmány alapján az államfő harmadszorra nem jelöltetheti magát köztársasági elnöknek.

Bruno Le Maire a harmadik miniszter, aki ellen korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indított az ügyészség Olivier Dussopt munkaügyi, foglalkoztatási és integrációs miniszter és Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter után, de eljárás folyik az elnöki hivatalt vezető Alexis Kohler ellen is.

A CNCCFP Emmanuel Macron és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon kampányában is talált gyanúra okot adó finanszírozási kitételt, amit még vizsgálnak, 2012-ben pedig a szuverenista jobboldali Marine Le Pen kampányszámlái ügyében tett észrevételt a szervezet az ügyészségnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!