Vizsgálat indult szamarai börtönkórházban készült videók ügyében

Külföld, 2021.10.05

Vizsgálatot indított az orosz főügyészség, a Nyomozó Bizottság (SZK) és a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), miután a Gulagu.net három olyan videofelvételt tett közzé, amelyeken a portál szerint őrizetesek bántalmazása látható a szaratovi börtön tbc-kórházában.

A vizsgálat célja, hogy hitelesek-e a dátumozásuk szerint tavaly február és június között készült, hétfőn nyilvánosságra került felvételek, valamint hogy tiszteletben tartják-e az őrizetesek jogait, és szavatolják-e a biztonságukat a szaratovi büntetés-végrehajtási intézményekben.

A megkötözött vagy szalaggal leragasztott kezű rabokkal a Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap szerint nem fegyőrök, hanem "aktivistaként" vagy "szemétként" emlegetett társaik kegyetlenkednek. Az egyik felvételen egy ágyhoz rögzített férfit seprőnyéllel erőszakolnak.

A Gulagu.net azt állította, hogy a felvételek a FSZIN és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) külföldre elszállított "titkos videoarchívumából" származnak.

A Moszkovszkij Komszomolec szerint a FSZIN élén az elmúlt tíz év során négy igazgató váltotta egymást, és az orosz börtönök már sem az őrizetesek elhelyezése, sem az ellátása terén nem hasonlíthatóak az egykori szovjet viszonyokhoz, ám a nehézfiúk őrzésére szakosodott "vlagyimiri centrál" és a szaratovi börtönkórház ma is különösen rossz hírű.

A lap közölte, hogy a Szaratov megyei 7. börtön őrizetesei tavaly panasszal fordultak a főügyészséghez, amelyben közölték, hogy a tbc-kórházban bántalmazták, halállal fenyegették és megerőszakolták őket. Az ügyben az SZK idén februárban eljárást indított.

A Moszkovszkij Komszomolec informátorai szerint a kegyetlenkedéssel az őrizeteseket fizetésre vagy az őrökkel való együttműködésre próbálták meg rávenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!