Vízum nélkül utazhatnak Oroszországba Georgia állampolgárai

Külföld, 2023.05.10

Georgia állampolgárai május 15-től 90 nap erejéig vízum nélkül látogathatnak el Oroszországba - az erről szóló orosz elnöki rendeletet szerdán hozták nyilvánosságra.

A rendelet értelmében három hónapos időtartamra az oroszországi svájci nagykövetség Georgia érdekeit képviselő részlegének georgiai állampolgárságú munkatársai és családtagjaik is egyszeri beutazási vízumot kapnak, miután az orosz külügyminisztérium akkreditálta az érintett alkalmazottakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy másik rendeletében feloldotta az orosz légitársaságok georgiai járataira és a dél-kaukázusi országba irányuló utazások értékesítésére vonatkozó, 2019 óta hatályos tilalmat.

Oroszország 2000-ben vezetett be vízumkényszert Georgiával szemben, Tbiliszi ugyanakkor 2012 óta eltörölte az oroszok számára a beutazási engedély előzetes beszerzésének kötelezettségét. A vonatkozó georgiai jogszabály szerint az oroszok vízum nélkül utazhatnak be, és legfeljebb egy évig tartózkodhatnak az országban.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat Tbiliszi 2008-ban szakította meg, a két ország közötti fegyveres konfliktust követően, illetve azután, hogy Oroszország elismerte a nemzetközi közösség túlnyomó többsége által Georgia részének tekintett Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!