Vlagyimir Putyin: Oroszország igaz barátja volt az iráni elnök

Külföld, 2024.05.20

Oroszország igaz barátja volt Ebrahim Raiszi iráni elnök - írta Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni vezetéshez intézett részvéttáviratában, amelyet hétfő délelőtt tettek közzé a Kreml honlapján.

Raiszi Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel és más vezetőkkel együtt életét vesztette, amikor vasárnap lezuhant az őt szállító helikopter az iszlám köztársaság északnyugati részén, Varzekán térségében. A történtek okának megállapítására vizsgálat indult.

Putyin a részvétnyilvánításában emlékeztetett rá, hogy több ízben találkozott hivatali partnerével, akinek örökre meg fogja "őrizni legfényesebb emlékét". Raiszit kiváló politikusként jellemezte, aki egész életét a haza szolgálatának szentelte és joggal élvezett jelentős tekintélyt otthon és külföldön egyaránt.

"Oroszország igaz barátjaként felbecsülhetetlen értékű személyes hozzájárulást tett az országaink közötti jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséhez, és nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy azokat a stratégiai partnerség szintjére emelje" - állt a táviratban.

Kazem Dzsalali, Irán moszkvai nagykövete az IRNA hírügynökségnek elmondta, hogy Putyin fogadta őt vasárnap éjjel. A rendkívüli találkozón részt vett Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, Valerij Geraszimov vezérkari főnök és Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, valamint Igor Levityin elnöki tanácsadó.

A tanácskozást követően a rendkívüli helyzetek minisztériuma két IL-76-os repülőgépet küldött Moszkvából Tebrizbe, a fedélzetén egy 47 főnyi mentőalakulattal, beleértve három kutyás egységet is, valamint négy műszakit, köztük egy helikoptert. A különgépek kedden visszatértek a zsukovszkiji reptérre.

Részvétét fejezte ki a tragédia miatt hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki Raiszit és Amirabdollahiánt egyaránt Oroszország megbízható barátának nevezte.

Irán moszkvai nagykövetsége elé, amelyen félárbocra eresztették a zászlót, hétfőn sokan virágot vittek. Hasonlóképp fejezte ki tiszteletadását a lobogóval a teheráni orosz diplomáciai képviselet is.

Raiszi a 2021 nyarán történt hivatalba lépése óta ötször találkozott személyesen Putyinnal két- és sokoldalú megbeszélések alkalmából, valamint mintegy féltucatnyi alkalommal folytatott telefonbeszélgetést is vele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!