Voks 24 - Iktatta jelöltségét egy újabb elnöki mandátumra a Maros megyei önkormányzat élén Péter Ferenc

Külföld, 2024.04.19

Mintegy 25 ezer támogató aláírás kíséretében iktatta jelöltségét pénteken egy újabb elnöki mandátumra a Maros megyei önkormányzat élén Péter Ferenc, az RMDSZ politikusa, aki nyolc éve vezeti a testületet - tudatta az RMDSZ Maros megyei sajtóirodája.

A tisztségviselő elmondta, hogy az elmúlt nyolc év munkájának teljes felelősségével száll versenybe egy újabb mandátumért, azokra a megye minden lakosának - magyaroknak és románoknak - az érdekeit szolgáló fejlesztésekre hivatkozva, amelyeket "közös akarattal és erővel értek el" ebben az időszakban.

"Közös érdekünk, hogy a következő négy évben az úthálózatunk jelentős részét megújítsuk. Hogy felszámoljuk az örökös parkolóhelyproblémát a Megyei Sürgősségi Kórház mellett. Közös érdekünk, hogy a négy év alatt a megye csaknem hetvenezer lakosának otthonába vezetékes vizet juttassunk el" - sorolta Péter Ferenc a következő négy év terveit.

A június 9-i önkormányzati választásokkal egy időben megrendezendő EP-választásra utalva a brüsszeli képviselet megőrzésének fontosságát is hangsúlyozta.

"Ott kell lennünk Brüsszelben, hogy elmondhassuk, hogy mit akarunk. Az Európai Parlamentben meg kell őriznünk helyünket, hogy a nekünk szánt forrásokból a lehető legtöbbet sikerüljön Maros megyébe hozni" - hangsúlyozta.

Péter Ferenc, aki jelöltségét az RMDSZ megyei tanácsosi jelöltlistája kíséretében iktatta a Maros megyei választási bizottságnál, arra kérte a választópolgárokat: legyenek ott a június 9-i választáson, ragaszkodjanak a kiszámíthatósághoz, ne keveredjenek a "bukaresti pártok helyi kiskirályainak háborújába".

Románia 41 megyéje közül 4-nek az élén áll RMDSZ által jelölt politikus: a két magyar többségű megye - Hargita és Kovásza - mellett Maros és Szatmár megyében is a szövetség politikusai (Péter Ferenc és Pataki Csaba) nyerték meg az egyfordulós megyei tanácselnök-választást.

Nicolae Ciuca, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kedden bejelentette: pártja "elvi megállapodásra" jutott koalíciós partnerével, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) arról, hogy ebben a két megyében a PSD és PNL közös megyei tanácselnök-jelölteket állít. A liberális házelnök akkor azt mondta: Szatmár megyében a PSD támogatná a liberális jelöltet, míg Maros megyében a PNL támogatná a szociáldemokraták megyei tanácselnök-jelöltjét.

Csütörtök este azonban Ciprian Dobre, a PNL Maros megyei elnöke bejelentette, hogy minkét kormánypárt saját jelölttel pályázza meg Marosvárhely polgármesteri tisztségét és a Maros megyei tanács elnöki tisztségét is, mert "a PSD nem csatlakozott a közös jelöltállítás projektjéhez".

A 34 tagú Maros megyei önkormányzatban az RMDSZ-nek jelenleg 16 képviselője van. A legutóbbi népszámláláson a megye 518 ezer lakosa közül 165 ezer (31,8 százalék) vallotta magát magyarnak. A 330 ezres Szatmár megyében 28,3 százalékos a magyar lakosságarány.

A két erdélyi megye tanácselnöki, illetve a megyeszékhelyek polgármesteri tisztségének elnyerését (megőrzését) az egyfordulós önkormányzati választási rendszer tette lehetővé az RMDSZ számára. A tisztségeket ugyanis mindenütt a legtöbb voksot összesítő jelölt szerzi meg, akkor is, ha nem kapja meg a voksok több mint felét. A korábbi kétfordulós rendszerben a második fordulóban Erdélyben többnyire az etnikai arányok döntöttek, a román pártok ugyanis a legtöbb helyen összefogtak az RMDSZ versenyben maradt jelöltje ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!