Voks 24 - Lemondott Romániában az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke

Külföld, 2024.06.10

Bejelentette távozását Romániában hátfőn az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Catalin Drula parlamenti képviselő, miután az általa vezetett párt - az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) nevű pártkoalíció részeként - várakozáson aluli eredményt ért el a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választásokon.

A magát jobbközép pártként meghatározó USR öt évvel ezelőtt, 2019-ben - a Dacian Ciolos volt miniszterelnök által korábban alapított centrista PLUS-szal szövetkezve - a voksok 20 százalékát kapta az EP-választásokon, és Románia 32 EP-képviselője közül 8-at küldhetett Brüsszelbe az Újítsuk meg Európát frakcióba.

A vasárnap este közzétett exit poll szerint az ADU a voksok mintegy 11 százalékát szerezhette meg, ami 4 EP-képviselői mandátumot jelenthet.

Catalin Drula azt mondta: az USR-nek tovább kell lendülnie ezen a kudarcon, idén másik két választás (parlamenti és elnökválasztás) lesz Romániában, és olyan vezetésre van szüksége, amely vissza tudja adni a reményt "az ország modernizálására", és a hitet, hogy a szociálliberális PSD-PNL kormánykoalíció legyőzhető. Drula nem távozik azonnal, mert van még néhány irat, amit a választások kapcsán alá kell írnia, de azt ígérte, a lehető legrövidebb időn belül összehívja a tisztújító kongresszust.

Az USR a szintén vasárnap megrendezett önkormányzati voksoláson a részeredmények szerint elvesztette Brassó és Bukarest első kerületének a polgármesteri tisztségét is, de Drula szerint nem sikerült a települési és megyei önkormányzatokban sem erősödnie a négy évvel ezelőtti 8 százalékhoz képest.

Drula meg is nevezte kit látna szívesen az USR élén. Úgy vélte: a Temesváron újabb polgármesteri mandátumot szerző Dominic Fritz lehetne a legalkalmasabb a párt vezetésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!