Voks 24 - Mégis indíthat jelölteket a romániai választásokon az Egyesült Jobboldal Szövetség

Külföld, 2024.03.19

Helyt adott a román legfelsőbb bíróság (ICCJ) kedden az érintett ellenzéki pártok óvásának, és úgy döntött, hogy az általuk létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) részt vehet a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokon.

Az ADU-t tavaly decemberben hozta létre három ellenzéki párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Ludovic Orban volt liberális kormányfő által alapított Jobboldal Ereje (FD).

Az ICCJ a román központi választási bizottság (BEC) határozatát bírálta felül, amely arra hivatkozva utasította el vasárnap az ADU választási szövetségként történő iktatását, hogy a pártnyilvántartásban nem az ADU alapító okmányát aláíró Eugen Tomac neve szerepel a PMP elnökeként.

A BEC a Szociáldemokrata Párt (PSD) kifogásaira alapozva utasította el az ellenzéki összefogás választási szövetségként történő bejegyzését. A nagyobbik kormánypárt beadványa szerint a pártnyilvántartóban még Cristian Diaconescu volt külügyminiszter neve szerepel a PMP elnökeként, akit a legutóbbi választásokon parlamenti képviselet nélkül maradt PMP 2021-ben választott pártelnökké Tomac lemondását követően.

A pártot 2013-as megalapítása óta elnökként, vagy ügyvezető elnökként vezető Tomacot azonban a PMP tavaly februári rendkívüli kongresszusa ismét a párt élére választotta. Bár a korábbi elnök hívei bíróságon óvták meg a döntés szabályosságát, a bukaresti törvényszék februárban elrendelte a kongresszusi határozatok bevezetését a - szintén a bukaresti törvényszékhez tartozó - pártnyilvántartóba, ez azonban eddig nem történt meg.

Az Egyesült Jobboldal Szövetség közleményben üdvözölte kedden a legfelsőbb bíróság döntését, amely szerintük azt bizonyítja, hogy a választási bizottság "a PSD által ellenőrzés alatt tartott, demokráciaellenes politikai többség" nyomására próbálta meg önkényesen kizárni az ellenzéki tömörülést a választásokról.

"Bármennyire is kétségbeesett a Iohannis-rezsim, a törvények egyértelműek. A legfelsőbb bíróság helyesen döntött, akárcsak 2019-ben, amikor Dragnea az USR választási részvételét próbálta megakadályozni. (...) Találkozunk június 9-én" - idézte az ADU közleményét az Agerpres hírügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!