Voks 24 - Részeredmények: Romániából a Diana Sosoaca vezette SOS Romania is bejuthat az Európai Parlamentbe

Külföld, 2024.06.10

Romániából a parlamenti botrányairól elhíresült Diana Sosoaca független szenátor SOS Romania nevű pártja és egy független jelölt is bejuthat az Európai Parlamentbe (EP) a hétfő este közzétett, 99 százalékos feldolgozottságot tükröző hivatalos részeredmények szerint.

A román központi választási bizottság 24 órával a szavazóhelyiségek zárása után, hétfő este tette közzé az első hivatalos összesítést a vasárnapi EP-választásról, amely a 19 717 (belföldi és külföldi) szavazókör adatait tükrözi a 19 870-ből.

Romániában a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelöltlistája az eddig megszámolt voksok 48,70 százalékát kapta. Erről a listáról 11 képviselő kerülhet az EP szocialista frakciójába, 8 pedig a néppárti csoportba.

A többi párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 14,95 százalékon áll, a szintén ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 8,61 százalékon, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,53 százalékon. Az AUR várhatóan öt képviselővel jut brüsszeli képviselethez, a három párt által létrehozott ADU listájáról mandátumra esélyes három képviselő közül kettő Megújítjuk Európát, egy pedig az Európai Néppárt frakciójába készül.

Az RMDSZ két EP-képviselője, Winkler Gyula és Vincze Loránt is a néppárti frakcióban folytatja munkáját.

A bejutási küszöb felett van az SOS Romania is 5,04 százalékkal és Nicolae Stefanuta független jelölt 3,05 százalékkal. Ezzel az eredménnyel az SOS Romania Diana Sosoaca által vezetett jelöltlistájáról két képviselő kerülhet Brüsszelbe. A bejutási küszöböt csak a külföldön leadott voksok több mint 13 százalékának megszerzésével sikerült átlépnie a román médiában szintén szélsőségesként emlegetett pártnak.

A 42 éves, közgazdász végzettségű Nicolae Stefanuta eddig is EP-képviselő volt, 2019-ben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként került az EP-be. A liberális csoportban politizált, majd kilépett a pártból és átült a zöldekhez. Vagyonnyilatkozatában "diplomataként" jelölte meg foglalkozását, és a melegházasság romániai legalizálását szorgalmazta.

Románia 33 képviselőt küld az EP-be, így a függetlenként az érvényes voksok legalább 3,03 százalékával lehet mandátumhoz jutni.

Romániában várhatóan a hét második felében, a hiányzó adatok feldolgozását és az esetleges óvások elbírálását követően teszik közzé az EP-valasztások hivatalos végeredményét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!