Voks 24 - Vincze Loránt: az erdélyi magyarok változást akarnak Brüsszelben

Külföld, 2024.05.03

Az erdélyi magyarok fejlődést akarnak szülőföldjükön és változást Brüsszelben, ehhez pedig összefogásra van szükség a június 9-i választásokon - hangoztatta az újabb mandátumra pályázó Vincze Loránt EP-képviselő péntek este Mága Zoltán hegedűművész marosvásárhelyi gálaestjén.

"Talán nincs még olyan művész Magyarországon, és kevés az egész világon is, aki ennyire következetesen, bátran és nagylelkűen karolná fel a jó ügyeket, mint Mága Zoltán. Ezért is szeretjük őt, ezért a hatalmas nagy szívéért, amellyel a mindannyiunk számára fontos ügyekért kiáll. Igazi példakép, akihez talán soha nem lehet felnőni, de próbálkozni azért mindennap érdemes" - fogalmazott Vincze Loránt.

Rámutatott: miként a Liszt Ferenc-díjas érdemes művész is békét, szeretetet és összefogást hirdet jótékonysági koncertsorozatával, úgy az RMDSZ is békét akar, nemet mond a gyűlöletre, és összefogásra biztatja a magyar közösséget.

"Mi békét szeretnénk Európában. Az RMDSZ együttműködést, fejlődést és jólétet akar közösségünk számára. Nemet mondunk a gyűlöletnek, a magyarellenes politikai pártoknak, fölvesszük velük a küzdelmet Brüsszelben is. Más ezt nem teszi meg helyettünk. Nekünk össze kell fognunk, mert a közösségünk egyetlen lehetősége ez" - szögezte le a marosvásárhelyi politikus.

Hozzátette: a magyar közösségnek ragaszkodnia kell politikai képviseletéhez az Európai Parlamentben, mint ahogy ahhoz is összefogásra van szükség, hogy Marosvásárhelyen - ahol húsz év után 2020-ban választottak ismét magyar polgármestert - folytathassa a megkezdett munkát Soós Zoltán polgármester a városháza, illetve Péter Ferenc tanácselnök a Maros megyei önkormányzat élén.

"Legyünk sokan és elegen a demokrácia ünnepén, a választásokon! Az lesz az a nap, amikor önök arról dönthetnek, hogy milyen legyen Európa, amikor kimondhatjuk azt, hogy mi, erdélyi magyarok ott változást akarunk. Ha június 9-én összefogunk, együtt győzni fogunk" - zárta köszöntőjét az RMDSZ EP-képviselője.

A frissen felújított marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott, teltházas koncert előtt Soós Zoltán polgármester kiemelte: az emblematikus műemléképület felújítása és a város sok más projektje sem valósulhatott volna meg uniós alapok nélkül.

"Ha nem is mindennel értünk egyet, ami a mai Európában zajlik, viszont nagyon fontos nekünk, hogy Brüsszelben ki az, aki elmondja a véleményünket" - mutatott rá a városvezető. Hozzátette: az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) helyett "hitelesebb" lesz, ha a marosvásárhelyiek Vincze Lorántra bízzák ezt a feladatot.

Péter Ferenc köszöntőjében arról beszélt: Maros megye és Marosvásárhely ragaszkodik kulturális értékeihez, jobb életkörülményeket, korszerű oktatást és egészségügyi ellátást szeretne, hogy jövőt lehessen tervezni.

"Stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségünk, hogy erős közösség maradjunk, hogy a fiatalok itthon maradjanak. Stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségünk, hogy a munkát folytatni tudjuk. A stabilitással mindenki jól jár. Együtt építjük Marosvásárhelyt és együtt fejleszthetjük Maros megyét. Ennek a szándékunknak kell hangot adnunk június 9-én, amikor egyenként mindannyian kifejezhetjük, hogy milyen jövőt akarunk építeni magunknak, gyerekeinknek, közösségünknek itthon és az Európai Unióban. Ez a választás a jövőnkről szól, és nem maradhatunk közömbösek" - biztatta a választáson való részvételre a marosvásárhelyieket a Maros megyei tanács újabb mandátumra pályázó elnöke.

Az 50 év 50 koncert című jubileumi koncertsorozatának részeként az idén ötvenéves Mága Zoltán a következő időszakban Magyarország nagyobb városaiban, Erdélyben és a Vajdaságban lép fel. Újabb jótékonysági missziójával a Prima Primissima-díjas művész Európa békéért áll ki, és a gyermekek, kiváltképp a hátrányos helyzetű, állami gondoskodásban élő gyermekek jövőjét támogatja - hangzott el a marosvásárhelyi gálán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!