Voks 24 - Winkler Gyula: az Európai Uniónak nem az ideológiák, hanem az emberek szolgálatában kell állnia

Külföld, 2024.05.07

Az RMDSZ és a Kárpát-medencei magyar összefogás képviselői változást akarnak Brüsszelben, mert az Európai Uniónak nem az ideológiák, hanem az emberek szolgálatában kell állnia - mutatott rá Winkler Gyula, az RDMSZ újabb mandátumra pályázó EP-képviselője kedden, Máramaros megyei találkozóin megfogalmazott üzenetét összegezve.

Az MTI-nek telefonon nyilatkozó erdélyi politikus elmondta: Koltón és Felsőbányán is a június 9-i választások tétjéről, a magyar összefogás fontosságáról beszélgettek a közösség képviselőivel. Találkozóin sok elégedetlenséget tapasztalt az EU-val kapcsolatban, és nemcsak a gazdák részéről.

"A bevándorlókkal többet foglalkozik az Európai Unió, de az őshonos kisebbségek jogaival nem hajlandó foglalkozni. Vagy azt mondja még mindig az Európai Bizottság, hogy ezt a tagállamok hatáskörébe kell utalni. Másrészt ott vannak a kettős mérce további példái, Románia schengeni csatlakozásának története, a gazdasági kérdések, a rengeteg bürokrácia, az, hogy az energetikai átállásnál, vagy más területeken, inkább a nyugati érdekeket favorizálják" - sorolta az erdélyi EP-képviselő. Hozzátette: ezekre a gondokra ad választ az RMDSZ 12 pontban megfogalmazott európai parlamenti politikai programja.

Az EU-val kapcsolatos elégedetlenségek esetében Winkler Gyula szerint fontos rávilágítani, hogy nem az európai építkezéssel, az uniós eszmével van gond, hanem azzal az iránnyal, amely felé vezetik.

"Az Európai Unió vezetését kell megváltoztatni, a politikai többséget kell megváltoztatni az Európai Parlamentben, amely a tendenciákat adja, amely a trendeket határozza meg, és ebben mi, RMDSZ is és a Kárpát-medencei magyar összefogás képviselői szerepet akarunk játszani" - szögezte le az EP-képviselő.

Winkler Gyula elmondta: Koltón meglátogatta az uniós alapokból "példamutató módon" felújított Teleki-kastélyt, és további - a magyar kulturális múltra, a Petőfi-kultuszra építő - turisztikai projektekről egyeztetett a közösség elöljáróival. Rámutatott: dél-tiroli példák igazolják, hogy a mezőgazdasági tevékenységet lehet úgy ötvözni a faluturizmussal és a kulturális örökséggel, hogy garantálni tudja a fiatalok boldogulását szülőföldjükön.

Ugyanakkor kiemelte, hogy szórványban az RMDSZ feltétlenül befogadó kell legyen.

"Vannak kettős identitású emberek, akik támogathatnak bennünket, ha bennünk látják az értéket. Vannak etnikailag vegyes házasságban élők, akik nyilván csak akkor fognak magyar jelöltet támogatni, ha az megfelelőképpen toleráns és nyitott a célkitűzések megfogalmazásától egészen az eszközök megválogatásáig. És persze, van egy roma közösség, amely felé szintén nyitottnak kell lenni" - érvelt Winkler Gyula.

Kiemelte: Máramaros megyében két településnek van magyar polgármestere, ezek egyike Koltó. Ahhoz, hogy a településen 40 százalékos lakosságarányt képviselő magyar közösség meg tudja tartani a polgármesteri tisztséget és folytathassa a beindított projektjeit, a június 9-i önkormányzati választáson magyar összefogásra van szükség - figyelmeztetett az EP-képviselő.

A 3100 lakosú Koltón 1254 ember vallott magát magyarnak, 1247 romának, és 411 románnak a legutóbbi népszámláláson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!