Voks24 - A romániai parlamenti képviselők június végéig online is részt vehetnek a törvényhozás ülésein

Külföld, 2024.04.15

A június 9-i önkormányzati és parlamenti választásokra hivatkozva a bukaresti képviselőház házbizottsága úgy döntött, visszatér a koronavírus-járvány idején alkalmazott munkamódszerhez, és a tavaszi ülésszak végéig (június 30-ig) vegyes rendszerben, részben online formában ülésezik - tudatta az Agerpres hírügynökség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Gabriel Andronache az Agerpres-nek elmondta, hogy ezentúl a plenáris üléseken csak az ülésvezető és a két titkár fizikai jelenléte lesz kötelező, és a teremben lévő képviselők kártyával, az ülés online résztvevői pedig a Különleges Távközlési Szolgálattól (STS) kapott táblagéppel adják le a szavazatukat.

A politikus a döntést azzal indokolta, hogy a sarkalatos törvények elfogadásához szükség van a képviselők minél nagyobb arányú jelenlétére, fizikai vagy online formában. Emlékeztetett arra, hogy a házszabály szerint a szavazatok online is leadhatók.

Az Agerpres rámutatott: Romániában több képviselő is bejelentette, hogy indul az önkormányzati, vagy EP-választásokon. A voksolást hivatalosan csak 30 napos választási kampány előzi meg, de a jelöltek és vezető pártpolitikusok már most is számos kampányrendezvényen vesznek részt.

A helyhatósági választásokon induló jelöltek keddtől kezdődően április 30-án éjfélig iktathatják dokumentumaikat - személyazonossági iratuk másolatát, a támogató aláírásokat, vagyonnyilatkozatukat és a törvény által megkövetelt egyéb iratokat - a települési, illetve megyei választási bizottságoknál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!