VOKS24 - Antonio Tajani nem zárta ki az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek közötti szövetséget

Külföld, 2024.05.06

(MTI) - Nem zárta ki az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek közötti esetleges szövetséget, akár az Orbán Viktor vezette Fidesz részvételével, Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország vezetője, aki az európai parlamenti választások utáni lehetséges politikai szövetségekről nyilatkozott a külföldi tudósítóknak hétfőn Rómában.

Antonio Tajani arra a kérdésre, miszerint támogatja-e az Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR) való szövetséget, akár Orbán Viktor belépésével is, úgy válaszolt, hogy teljes a bizalma Giorgia Meloniban, aki az ECR elnöke.

Antonio Tajani, az Európai Néppárthoz tartozó Hajrá Olaszország (FI) olasz jobbközép kormánypárt vezetője - egyúttal miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter - leszögezte, az egyetlen politikai erő, amellyel nem hajlandó szövetséget kötni, az az Alternatíva Németországért (AfD), mivel - hangsúlyozta - a német párt értékei nem egyeznek a Hajrá Olaszországéival. Az AfD az Identitás és Demokrácia (ID) európai pártcsalád tagja.

"Ami engem illet, és most a Hajrá Olaszország főtitkáraként beszélek, az ideális szövetséget a néppártiak és a konzervatívok között látom" - hangoztatta Tajani.

Hozzátette, hogy az általa szorgalmazott szövetség már 2017-ben is működött, amikor "az Európai Parlament elnökévé választottak a baloldali jelöltet háttérbe szorítva, és akkor az egész Néppárt rám szavazott, valamint a lengyel Jog és Igazság (PiS) is". "Most is ezek lehetnek egy közös szövetség határvonalai" - jelentette ki arra utalva, hogy a PiS az ECR tagja.

A külföldi tudósítóknak adott sajtótájékoztatón a Hajrá Olaszország listavezetőjeként induló Antonio Tajani azt mondta: el kell dönteni, "mit akarunk Európával kezdeni június 10-től".

Úgy vélte, a jelenleg zajló európai parlamenti választási kampányban a nagy európai kérdésekről kell beszélni. Utóbbiak között említette az európai intézmények reformját. Hangsúlyozta, hogy reformra szorul az Európai Parlament, amelyet jogalkotási kezdeményezési joggal kellene felruházni.

Antonio Tajani az Európai Tanács szavazási rendszere reformját is sürgette hangoztatva, hogy minőségi többségi szavazásra van szükség, máskülönben Európa működésképtelenné válik.

Harmadik pontként a közös európai védelem kialakítását említette.

Kizárta Olaszország részvételét bármilyen beavatkozásban az ukrajnai harctéren. Hangoztatta, hogy Olaszország nem áll háborúban Oroszországgal. A háború kezdete óta Ukrajnának szállított nyolc fegyverszállítmánnyal kapcsolatban kijelentette, hogy a fegyverek Ukrajna védelmét szolgálják, nem az Oroszország elleni támadást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!