Vologyint választották meg ismét az orosz parlamenti alsóház elnökének

Külföld, 2021.10.12

Vjacseszlav Vologyint választották meg kedden az orosz szövetségi parlament új összetételű alsóháza, az Állami Duma elnökének.

A kormányzó Egységes Oroszország párt által jelölt Vologyin a lehetséges 450-ből 360 szavazatot kapott. Kommunista párti ellenfelére, Dmitrij Novikovra 61-en voksoltak.

A szeptemberben megtartott választás eredményeképpen az Egységes Oroszország a szövetségi alsóházban 324, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21, a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumhoz jutott. Egyéni választókörzetekből három kisebb párt képviselője és öt független jelölt is bekerült.

A választási eredményt - csalásra hivatkozva - több ellenzéki szervezet megkérdőjelezte.

Az alsóház alakuló ülését a 84 éves Valentyina Tyereskova, a kormánypárt képviselője, a világ első női űrhajósa nyitotta meg. Tyereskova volt az, aki a tavaly végrehajtott alkotmánymódosítás során azt indítványozta, hogy "nullázzák le" Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök eddigi államfői mandátumait. Az alaptörvényről megtartott országos szavazás így megnyitotta a lehetőséget Putyin előtt, hogy 2024-ben és akár 2030-ban is ismét jelöltethesse magát erre a tisztségre.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn megjelent közvélemény-kutatása szerint az oroszok 47 százaléka szeretné, ha Putyin 2024 után is hivatalban maradna. A felmérést közlő Novaja Gazeta című független lapnak a Levada szociológusai azt mondták, hogy 2013 óta nem volt ilyen nagy társadalmi igény a hivatalban lévő elnök távozása iránt.

Rámutattak, hogy Putyin támogatottsága a tévénézők között magas, a közösségimédia-felhasználók között pedig alacsony. A válaszadók 26 százaléka emellett úgy vélekedett, hogy az elnöknek személyi kultusza alakult ki Oroszországban. További 21 százalék szerint a kultusznak mind több feltétele jön létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!