Von der Leyen: a jogállamiság védelme kemény küzdelem azért, hogy az EU még eredményesebb legyen

Külföld, 2021.09.15

A jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem egyúttal kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy az Európai Unió még eredményesebb legyen - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, a demokráciába és a közös értékekbe vetett bizalom vezette azokat a "szabadságharcosokat", akik több mint 30 évvel ezelőtt lebontották a vasfüggönyt.

Ezeket az értékeket az európai szerződések is rögzítik, minden tagország elkötelezte magát ezek tiszteletben tartása mellett, amikor szabad és szuverén módon csatlakozott az unióhoz - emlékeztetett. A jogállamiság tagállami helyzetét elemző 2021-es uniós jelentés általában kedvező fejleményeket mutat, de néhány tagország esetében a helyzet komoly aggodalomra ad okot - húzta alá.

"Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket. És ez az eltökéltség sosem fog lankadni" - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!