TV műsor

Von der Leyen: az Európai Bizottság és a NATO együttműködésének további elmélyítésére van szükség

Külföld, 2020.12.15

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság és a NATO partnersége élő és szoros, együttműködésük további elmélyítésére kell törekedni egyebek mellett a kiberbiztonságot, a klímaváltozást, vagy az ellenállóképesség fokozását érintő stratégiák kialakítása és a prioritások meghatározása által - jelentette ki Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke Brüsszelben kedden.

Von der Leyen az Európai Bizottság épületében fogadta Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát.

Tanácskozásukat megelőzőn az uniós bizottság elnöke a kiberbiztonsággal összefüggésben a létfontosságú hálózatok és az érzékeny adatok védelmének fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: mindkét fél elkötelezte magát a demokráciákat fenyegető hamis információk elleni küzdelem sikere mellett.

A klímaváltozás elleni közdelemmel kapocslatban azt mondta, a globális felmelegedés az egyik legjelentősebb biztonsági kockázatot hordozza magában, egyebek mellett az elsivatagosodás, illetve a hozzá kapcsolódó, az ivó- és öntözővízhez való hozzáférés korlátozódása okozta konfliktusok kialakulása által. Az Európai Bizottság elnöke végezetül az ellenállóképességgel összefüggésben a lehetséges fenyegetések, köztük a járványok okozta, valamint a biztonságot veszélyeztető kihívások megelőzését és megoldását célzó közös erőfeszítések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Jens Stoltenberg rövid beszédében közölte, az Európai Unió és a NATO közötti, hosszú ideje tartó együttműködés "soha nem látott szintet" ért el a katonai mobilitás, a kibervédelem, a hamis hírek elleni küzdelem és a partnerországok támogatása terén.

A jövőre nézve a főtitkár kijelentette: a kiberbiztonság és az ellenállóképesség fokozása, valamint az éghajlatváltozás elleni közdelem mellett a katonai szövetség és az EU még szorosabban működhet együtt a transzatlanti partnerség újbóli fellendítése érdekében. Ezzel összefüggésben Amerika és Európa összefogásának fontosságát hangoztatta.

"Bizonytalan időkben olyan erős nemzetközi intézményekre, és azok közös munkájára van szükségünk, mint az Európai Unió és a NATO. Együtt erősebbek vagyunk és képesek vagyunk kezelni mindazon nehézségeket, amelyekkel szembesülünk" - fogalmazott Stoltenberg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!