Vucic: Magyarország a nyugat-balkáni stabilitás egyik legfőbb támogatója

Külföld, 2021.07.08

A nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, mi ezért nagyon hálásak vagyunk - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban, ahol közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A szerb államfő leszögezte, a térség összes országa tisztában van azzal a szereppel, amelyet Magyarország vállalt ennek a politikai és gazdasági stabilitásnak a kiépítésében.

Hozzátette, Magyarország hozzájárult ahhoz is, hogy a vajdasági magyarsággal jobb legyen a kapcsolat, a vajdasági magyarsággal fenntartott kapcsolat pedig még jobbá tette a Magyarországhoz fűződő viszonyt. Mint mondta: soha nem volt olyan kevés, szinte semennyi etnikai összeütközés a szerbek és a magyarok között, mint most. "Igyekszünk megérteni egymást, ez a tiszteletről, az újfajta hozzáállásról és az egymásba vetett hitről szól" - magyarázta. Mindezért köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is.

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy néhány év alatt Magyarország Szerbia ötödik legfontosabb gazdasági partnere lett, és a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom a járvány alatt is megközelítette a kétmilliárd eurót, az idei év elején pedig 23 százalékos növekedés tapasztalható, és az esztendő végéig bizonyára meghaladja majd a kétmilliárdot. Hozzátette: egyre több szerbiai cég szállít Magyarországra, és egyre több magyar cég Szerbiába. Rámutatott: a magyar cégek 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában tavaly, ebből hármat a Vajdaság területén, tizenhármat pedig Közép- és Dél-Szerbiában. "Ez azt jelenti, hogy nemcsak a vajdasági magyarságot támogatják, hanem egész Szerbiát" - tette hozzá.

Köszönetet mondott azért a támogatásért is, amelyet Szerbia európai integrációjához nyújt Magyarország. "Sokan hangoztatják a támogatást, de nem tesznek semmit, a magyar kormányra azonban mindig számítani lehet" - húzta alá.

Az infrastruktúráról szólva kiemelte, mindkét fél azon dolgozik, hogy mihamarabb kiépüljön a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút. "Ez a két országot, a két népet is összeköti, de fontos lesz Közép-Európa és Délkelet-Európa összekötésében" - részletezte, majd hozzátette, hogy a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kiépítése is folyamatban van.

Újságírói kérdésre válaszolva a koronavírus-járványra is kitért a szerb államfő. Elmondta, a járvány kezdetén Orbán Viktor tanácsára kezdett Szerbia Kínából beszerezni felszerelést, és ennek köszönhetően tudta kezelni a járványt. Elégedetlenségének adott viszont hangot, amiért a sok vakcina ellenére nem elegen akarják beoltatni magukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!