Washington elítéli az újságírók megfélemlítését Oroszországban

Külföld, 2023.03.30

Washington mélységesen elítéli az orosz lépéseket az újságírók megfélemlítésére, és az Egyesült Államok a konzuli szolgálatán keresztül minden lehetséges támogatást megad az Oroszországban letartóztatott amerikai újságíró számára - közölte az amerikai külügyminisztérium csütörtökön, egyúttal minden amerikai állampolgárt Oroszország elhagyására kérve.

"A lehetséges legerőteljesebb módon elítéljük a Kremlnek az újságírók és a civil társadalom hangjainak megfélemlítésére, elnyomására és megbüntetésére irányuló folyamatos kísérleteit " - fogalmazott a State Department, amely arról is tájékoztatást adott, hogy állandó kapcsolatban vannak az újságíró munkaadójával, a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai üzleti-politikai napilappal.

Az amerikai külügyi tárca közleménye egyben az Oroszországban élő vagy oda látogató amerikai állampolgárokat Oroszország azonnali elhagyására kéri az őket fenyegető orosz veszélyre hivatkozva.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön jelentette be, hogy kémkedés gyanújával őrizetbe vette a WSJ moszkvai tudósítóját a Moszkvától 1800 kilométerre keletre fekvő Jekatyerinburgban. Az orosz hatóságok azt állítják: Evan Gershkovich minősített információkat próbált megszerezni.

Gershkovich az első amerikai újságíró, akit a hidegháború vége óta az orosz hatóságok kémkedés miatt őrizetbe vettek. Az utolsó ilyen eset 1986-ban történt, amikor Nicholas Daniloffot, a U. S. News & World Report 52 éves moszkvai tudósítóját a KGB letartóztatta, de őt 20 nap őrizet után, fogolycsere keretében szabadon engedték.

Oroszországban a törvényhozás mindkét háza a közelmúltban arról fogadott el törvényt, hogy akár 15 év börtönt is kaphat az az újságíró, aki hamis információkat terjeszt az orosz hadseregről. A jogszabály miatt több külföldi médium - a kockázatokra hivatkozva - felfüggesztette helyszíni tudósítói tevékenységét Oroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!