Washington hadihajókat vezényelt Alaszka partjaihoz a kínai-orosz tengeri hadgyakorlat miatt

Külföld, 2023.08.07

Az Egyesült Államok több hadihajót és egy megfigyelő repülőt vezényelt Alaszka partjaihoz, ahol az elmúlt napokban az orosz és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tartott - közölte az amerikai haderő.

Az amerikai hadsereg északi parancsnoksága (NORTHCOM) hétfőn erősítette meg az Egyesült Államok legészakibb tagállama partjainál tett válaszlépést. A közlés szerint az északi parancsnoksághoz tartozó térségben légi és tengeri egységek hajtottak végre műveletet annak érdekében, hogy biztosítsák az Egyesült Államok és Kanada biztonságát.

A múlt héten legkevesebb 11 orosz és kínai hadihajó vett részt a közös őrjáratban és gyakorlatban, amelynek során megközelítették az Aleut-szigeteket és Alaszka partjait, de mindvégig nemzetközi vizeken hajóztak.

Az amerikai haderő négy rombolót és egy P-8 Poseidon tengeri járőrrepülőt küldött a térségbe.

Alaszka két republikánus szenátora, Lisa Murkowski és Dan Sullivan még szombaton közleményt adott ki. Ebben közölték, hogy szoros kapcsolatban voltak már a múlt héten is az északi parancsnoksággal, amelytől bizalmas információként részletes tájékoztatást kaptak. Dan Sullivan emlékeztetett, hogy hasonló incidensre már tavaly is volt példa.

Washingtonban a kínai nagykövetség szóvivője közölte, hogy a kínai-orosz katonai együttműködési program keretében előzetes tervek szerint hajtották végre a tengerészeti egységek közös őrjáratát a Csendes-óceán nyugati és északi medencéjében. Az illetékes hozzátette, hogy annak nem volt célpontja egyetlen harmadik fél sem, mert "nincsen köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez".

Amerikai szakértők szerint ugyanakkor a két ország lépése súlyosan provokatív, tekintve, hogy az Egyesült Államoknak az ukrajnai háború miatt Oroszországgal vannak súlyos nézeteltérései, míg Kínával Tajvan miatt alakult ki feszültség az elmúlt egy évben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!