Washington intézkedéseket jelentett be a kiskorú migránsok munkahelyi kizsákmányolása ellen

Külföld, 2023.02.28

Az amerikai munkaügyi minisztérium intézkedéseket jelentett be kedden a kiskorú migránsok munkahelyi kizsákmányolása és általában a gyermekmunka ellen, miután általánossá váló visszaélésekről szóló tudósítások jelentek meg a sajtóban a hétvégén.

A minisztérium hétfőn arról számolt be, hogy tárcaközi testületet állít fel a törvénysértések kivizsgálására, és a bevándorlóként érkezett kiskorúak panaszait is mind kivizsgálják. A tárca egyúttal felszólította a törvényhozást, hogy emelje meg a kiskorúak jogellenes foglalkoztatása után kiszabható büntetés felső határát, ami jelenleg 15 138 dollár (5,4 millió forint). Az összeg ugyanis nem elrettentő a gyerekeket alkalmazó nyereséges nagyvállalatok számára. A minisztérium közleményében szereplő új intézkedések között van a munkaügyi ellenőrző hatóság költségvetésének növelése.

A minisztérium azt követően jelentette be a szigorításokat, hogy a hétvégén a The New York Times című lap és a Reuters hírügynökség is riportot jelentetett meg kiskorúak széleskörű jogellenes foglalkoztatásáról. A The New York Times írása szerint vezető amerikai vállalatok nagy létszámban alkalmaznak veszélyesnek minősített munkakörökben főként Közép-Amerikából érkezett kiskorúakat. Az oknyomozó riport szerint a gyerekeket egyebek között élelmiszeripari cégek, vágóhidak, hotelek alkalmazzák, de a Ford és a General Motors beszállítóinak üzemeiben is dolgoznak. A cikk megállapítása szerint az elmúlt két évben 250 ezer, kísérő nélküli kiskorú érkezett az Egyesült Államokba a határt törvényellenesen átlépve, és a becslések szerint mintegy kétharmaduk dolgozik törvényellenes körülmények között.

Az egészségügyi és humán szolgáltatásokért felelő minisztérium szóvivője a lapnak cáfolta, hogy a hivatal a vállalatok munkaerőigényének kiszolgálása érdekében felgyorsította volna a kiskorú migránsok befogadási eljárását, hogy mielőbb kiengedjék őket a munkaerőpiacra.

Tanárok arról számoltak be a lapnak, hogy számos esetben a hosszú munkaórák miatti kimerülést látnak középiskolás diákjaikon, illetve több példát soroltak arra is, hogy fiatalok munkavállalás miatt kimaradtak az iskolából.

Az Egyesült Államok szövetségi törvényei tiltják, hogy 14-15 éveseket olyan, veszélyesnek minősülő, munkakörökben foglalkoztassanak, mint a termelő-, és építőipar, a bányászat, és feldolgozás, amint tilos a napi 8 órát, illetve oktatási napon a 3 órát meghaladó munkaóraszám is. A kiskorúak esetében a munkaegészségügyi és munkabiztonsági jogszabály tiltja azt is, hogy reggel 7 óra előtt, valamint este 7 óra után munkára osszák be őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!