Washington szankciókkal sújtotta Nicaragua pénzügyminiszterét és a hadsereg főparancsnokát

Külföld, 2020.05.22

Washington pénteken szankciókkal sújtotta Ivan Adolfo Acosta Montalvánt, Nicaragua pénzügyminiszterét és Julio César Avilés Castillót, az ország hadseregének főparancsnokát.

Az amerikai pénzügyminiszter, Steve Mnuchin által aláírt közlemény szerint az Egyesült Államok számára "elfogadhatatlan az alapvető emberi jogok folyamatos megsértése, az égbekiáltó korrupció és a nicaraguai nép ellen széles körben elkövetett erőszak", amelyért Washington az Ortega-rezsimet teszi felelőssé.

A pénteken meghozott amerikai büntető intézkedések értelmében a nicaraguai pénzügyminiszter és a hadsereg-főparancsnok esetleges amerikai javait befagyasztják, nem vehetik igénybe nemzetközi pénzügyi szervezetek szolgáltatásait és minden amerikai pénzügyi szervezet és személy számára megtiltják a kapcsolatot velük. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy az amerikai kormányzat márciusban már szankciókkal sújtotta a nicaraguai országos rendőrség több vezetőjét, szintén az emberi jogokkal történt visszaélésekre hivatkozva, tavaly pedig Daniel Ortega fia és három tisztségviselő ellen foganatosított büntető intézkedéseket.

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter egy, Mnuchin közleményétől független másik kommünikében pénteken azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyomást akar gyakorolni Nicaraguára "mindaddig, amíg fel nem hagy a nicaraguai nép elnyomásával, nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat és nem teremti meg a feltételeket a szabad és tisztességes választásokhoz".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!