Washington szankcionálta az orosz Rosznyefty olajtársaság leányvállalatát venezuelai olaj forgalmazása miatt

Külföld, 2020.02.18

Washington venezuelai olaj szállítása és forgalmazása miatt szankciókat hozott az orosz Rosznyefty olajtársaság svájci leányvállalata ellen - jelentette ki kedden tartott sajtókonferenciáján Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja.

A Svájcban bejegyzett, genfi székhelyű Rosneft Trading SA elleni büntető intézkedéssel az amerikai kormányzat Abrams szerint arra figyelmeztet mindenkit, hogy hasonló szankcióknak néz elébe, ha üzleti kapcsolatokat ápol a megnevezett leányvállalattal.

Abrams közölte azt is, hogy az amerikai kormányzat további szankciókat fontolgat olyan külföldi vállalatok ellen, amelyek szerinte segítik Nicolás Maduro venezuelai elnököt és rendszerét. A különmegbízott hangsúlyozta azt is: a Fehér Ház változatlanul nem vette le napirendről a katonai erő alkalmazását Venezuelával szemben.

"Szergej Lavrov orosz külügyminiszter meghallotta az üzenetünket" - fogalmazott a szankciókról szólva Abrams. Megjegyezte, hogy amennyiben a Rosznyefty anyavállalat megpróbál kibújni a Venezuela ellen hozott szankciók alól, "a világ kevésbé fog együttműködni vele".

A különmegbízott elmondta: az amerikai kormányzat tárgyalni fog Kínával és Indiával is azzal a két országgal, amely a legtöbb nyersolajat vásárolja Caracastól.

Abrams sajtótájékoztatójával szinte egy időben a State Department (amerikai külügyminisztérium) Mike Pompeo tárcavezető aláírásával közleményben erősítette meg a szankciók tényét. Az amerikai diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Rosneft Trading a venezuelai nyersolaj megvásárlásával "kistafírozza a diktatorikus Madurót" és "lehetővé teszi a venezuelai nép elnyomását".

Mike Pompeo megjegyezte: Nicolás Maduro hasznot húzott Oroszország, Kuba, Irán és Kína "kártékony támogatásából".

A The Wall Street Journal című amerikai napilap információi szerint a washingtoni energetikai minisztérium megállapította, hogy a Rosneft Trading elleni büntető intézkedés nem destabilizálja a globális olajpiacokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!