Washingtonban magyar részvétellel tartották meg a hagyományos Kosciuszko-szabadságfutást

Külföld, 2023.10.02

A washingtoni magyar nagykövetség a legnagyobb létszámú diplomatacsapattal vett részt a lengyel külképviselet által szervezett hagyományos Kosciuszko-szabadságfutáson vasárnap.

A Washington melletti Great Falls vízesés nemzeti parkjában tartott 5 kilométeres közösségi futóversenyt hetedik alkalommal rendezték meg, hogy emlékezzenek a lengyel szabadsághősre. Tadeusz Kosciuszko 1776-tól részt vett az amerikai függetlenségi háborúban, és 1784-ig maradt a tengerentúlon. A lengyel erők főparancsnoka volt az 1794-es szabadságküzdelmek, Lengyelország 1792-es feldarabolása idején.

Takács Szabolcs nagykövet, aki a magyar külképviselet csapatának tagjaként részt vett az eseményen, természetesnek nevezte a magyar nagykövetség bekapcsolódását. Hangsúlyozta, hogy a magyar és a lengyel egyaránt szabadságszerető nép, mindkettő büszke a múltjára, történelmére, identitására, így az is természetes, hogy közösen emlékezik meg hőseiről.

Felhívta a figyelmet: az amerikai függetlenségi háborúban harcoltak magyarok is, mint például Fabriczi Kováts Mihály, akit a lengyel Kazimierz Pulaskival az "amerikai lovasság atyjaként" emlegetnek. A nagykövet felidézte, hogy 2022 októberében a magyar lovassági tiszt emléktábláját a lengyel partnerekkel közösen avatták fel a Georgia állambeli Savannah-ban.

Takács Szabolcs napjaink biztonságpolitikai helyzetére utalva kifejtette: lehet ugyan, hogy a "lengyelekkel nem értünk mindenben egyet, de sokkal több minden köt össze a lengyelekkel, mint ami szétszakít", a lengyel-magyar barátság pedig stratégiai és örök barátság.

A Kosciuszko-szabadságfutáson a többi között a szervező ország csapata mellett képviseltette magát a szlovák, a cseh és a szlovén nagykövetség is. Az eseményre összesen 350-en jelentkeztek, a felnőttek 5 kilométeres futama mellett a gyerekeknek 1 kilométeres futást rendeztek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!