Washingtoni orosz nagykövet: 27 orosz diplomatának távoznia kell

Külföld, 2021.11.28

Újabb 27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból - közölte Anatolij Antonov orosz nagykövet a hétvégén a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva.

A misszióvezető szerint a diplomaták családtagjaikkal együtt január 30-án fognak elutazni. Az egyesült államokbeli diplomáciai képviseletek további 27 alkalmazottjának június 30-án kell majd elhagynia az állomáshelyét.

Antonov hangoztatta, hogy az orosz diplomáciai képviseletek káderhiánnyal küzdenek. Nehezményezte, hogy a házastársak vízumának megvonása, illetve az a tény, hogy gyerekek nem kaptak beutazási engedélyt, családok szétszakadásához vezetett.

"Nem értem, hogy mi a célja az orosz diplomaták családjai szétválasztásának" - nyilatkozta a nagykövet.

Antonov kifogásolta, hogy az amerikai fél továbbra is ellenfélként tekint Oroszországra és az amerikai hivatalnokok kizárólag az őket érdeklő kérdésekről hajlandóak alapvetően Moszkvának a nyugati orosz határok mentén folytatott "agresszív" politikájáról tárgyalni, ami megnehezíti a kétoldalú kapcsolatok alakítását. Úgy vélekedett, hogy Washington az Ukrajna elleni orosz "fenyegetés" állandó emlegetésével Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kudarcait próbálja mentegetni.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke vasárnap a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: biztos abban, hogy Moszkva megfelelő és arányos választ fog adni a lépésre.

Válaszul orosz diplomaták korábbi kiutasítására, valamint az Oroszország ellen bevezetett szankciókra, Moszkva áprilisban korlátozta orosz állampolgárok alkalmazását a moszkvai amerikai nagykövetség számára. Augusztus 1. óta a képviseleten 120 munkatárs dolgozik, ami öt év óta a legalacsonyabb létszám. 2017-ben még tízszer ennyien voltak. A csökkenésre hivatkozva a diplomatavízumokon kívül minden más amerikai beutazási engedély kiadása leállt Moszkvában.

Oroszországnak október végén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint mintegy 200 diplomatája volt az Egyesült Államokban, de ebben a számban benne foglaltak az ENSZ mellett működő állandó képviselet alkalmazottjai is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!