TV műsor

Ynet: Az emírségek fejlett fegyvereket vehet Washingtontól az Izraellel kötendő megállapodás titkos záradéka értelmében

Külföld, 2020.08.18

Az Egyesült Arab Emírségek de facto vezetője, Mohammed bin Zájid Ál Nahajan abu-dzabi trónörökös kérésére Izrael a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló megállapodás titkos záradékában beleegyezett abba, hogy az emírségek fejlett fegyverrendszereket vásároljon az Egyesült Államoktól - írta kedden a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Az amerikai kormányzat a legmodernebb F-35-ös vadászbombázókat és fejlett drónokat ad el az Egyesült Arab Emírségeknek - írta a ynet amerikai és emírségekbeli forrásokra hivatkozva, hozzátéve, hogy ez - a térségbeli izraeli katonai fölénynek véget vető fegyverüzlet - volt az Izrael és az emírségek közötti megállapodás titkos, stratégiai feltétele Mohamed bin Zájid részéről.

A lap szerint ezzel a záradékkal Izrael feladta régóta fennálló ellenállását, amellyel mindeddig megakadályozta stratégiai fegyverrendszerek eladását a régió más országainak. Az Egyesült Államok az 1973-as jom kippuri háború után biztosította Izraelt katonai fölényének fenntartásáról, és megígérte, hogy Izrael hozzájárulása nélkül semelyik más közel-keleti országnak nem ad el fejlett fegyverrendszereket. Ezt azóta is betartották.

Donald Trump amerikai elnök azonban korábban kijelentette, hogy szándékában áll stratégiai fegyvereket eladni az Egyesült Arab Emírségeknek és Szaúd-Arábiának, ám ezt a tervet mindeddig akadályozta, hogy az amerikai törvényhozásban tavaly embargót fogadtak el ezekre az eladásokra.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti teljeskörű diplomáciai kapcsolatok létesítésének szándékát augusztus 13-án jelentették be. A megállapodás magában foglalja Izrael terveinek felfüggesztését Ciszjordánia főként telepesek lakta részeinek annektálására.

Az egyezmény várható aláírása után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, aktív diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!