TV műsor

Zágráb után Splitben is több ezren tüntettek az Isztambuli Egyezmény ratifikálása ellen

Külföld, 2018.04.12

Zágráb után az adriai városban, Splitben is több ezren vonultak az utcára az Isztambuli Egyezmény ratifikálása ellen tüntetve csütörtökön, egy nappal azelőtt, hogy a horvát országgyűlésben szavaznak róla.

A demonstráció szervezői szerint a nemzetközi szerződés alááshatja a hagyományos családi értékeket a nagyrészt katolikus Horvátországban. Az egyezmény ugyanis különbséget tesz a "biológiai" nemek és a "társadalmi" nemek között. A ratifikálásra váró dokumentum ez utóbbi kategóriával kapcsolatosan úgy fogalmaz: a nemek olyan társadalmi szerepek, viselkedésminták, tevékenységek és jellemzők összességei, amelyeket egy adott társadalom nőkhöz vagy férfiakhoz illőnek ismer el. A tüntetőket ez utóbbi definíció aggasztja, amely szerintük megnyitná az utat a transzszexuális vagy transznemű kategória elismerése előtt.

A hazafias dalokat éneklő tüntetők a dalmát város legnagyobb terén, a Diocletianus palota előtt vonultak fel zászlókkal és transzparensekkel, amelyek a "Hatalom a néptől származik és a néphez tartozik", "Isten nem Ádámot és Ádámot teremtett", valamint "Ez terror, nem demokrácia" jelmondatokat hirdették.

A szónokok szerint az a fontos, hogy a demokratikus folyamatok Horvátországban megforduljanak, és a politikusok a népnek tartozzanak felelősséggel.

"Az, hogy a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a kisebbik koalíciós párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SDP) álláspontját képviselje, nem egészséges és az nem demokrácia. Elvárjuk, hogy a politikusok Horvátországban meghallgassák, amit az állampolgárok mondanak nekik" - hangoztatták.

A konzervatív horvát kormány a nőkkel szembeni, valamint a családon belüli erőszak elleni küzdelem jegyében még a múlt hónapban döntött a megállapodás ratifikálása mellett, és a parlament elé terjesztette szavazásra. A dokumentum azonban komoly vitákat váltott ki a legnagyobb kormányzó pártban, de a ratifikálást több konzervatív civil szervezet és a helyi katolikus egyház sem támogatja.

A HDZ frakciójából távozott a klerikális, konzervatív párt, a Hrast egyetlen képviselője, és így a gyenge lábakon álló parlamenti többség is csökkent egy fővel, ami most csak eggyel több a szükségesnél, 77 a 151-ből. Továbbá a HDZ közel 15 parlamenti képviselője is jelezte, hogy pénteken nem szavaz igennel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeket a képviselőket szankcionálja-e a párt.

Ennek ellenére nagy valószínűséggel a parlament megszavazza a törvényt, az Isztambuli Egyezmény ratifikálását támogatja a legnagyobb ellenzéki párt, az SDP, akárcsak a HDZ koalíciós partnerei, köztük a kisebbségi képviselők.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a parlament plenáris ülésén csütörtökön maga mondott kortárs beszédet az egyezmény törvénybe iktatása mellett.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!