Zelenszkij a Donyec-medencei helyzetről tárgyalt a Benelux államok külügyminisztereivel

Külföld, 2021.05.07

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és a Benelux államok külügyminiszterei kifejezték egyetértésüket pénteken Kijevben abban, hogy az Ukrajna határainál végrehajtott orosz csapatösszevonás elfogadhatatlan, mivel ez veszélyt jelent Európa egészének biztonságára és stabilitására - közölte az ukrán elnöki iroda.

Az UNIAN ukrán hírügynökség által ismertetett sajtóközlemény szerint Zelenszkij pénteken hivatalában fogadta az ukrajnai látogatáson tartózkodó Stephanus Blok holland, Sophie Wilmes belga és Jean Asselborn luxemburgi külügyminisztert. Köszönetet mondott nekik azért, hogy saját kezdeményezésre ellátogattak a Donyec-medencei frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalára, a Luhanszk megyei Scsasztya településre is, ahol saját szemükkel láthatták, milyen erőfeszítéseket tesz Ukrajna a helyi infrastruktúra helyreállítására és az ottani lakosok életkörülményeinek javítására.

A közlemény szerint a Benelux államok külügyminiszterei méltatták azt, hogy Ukrajna tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz. Zelenszkij pedig a maga részéről azt értékelte nagyra, hogy a három ország kiáll Ukrajna függetlensége és területi integritása mellett, valamint kézzel fogható támogatást nyújt nemzetbiztonságának fenntartásához. Az államfő kérte a Benelux államokat, hogy támogassák az ukrán állam európai integrációs törekvéseit.

Zelenszkij megerősítette, hogy változatlanul érvényben van a három ország államfőjének meghívása Kijevbe augusztus 23-24-re, az úgynevezett "Krími Platform" elnevezésű kezdeményezést elindító csúcsértekezletre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!