TV műsor

Zelenszkij és Pompeo megvitatta a Donyec-medencei és a fehéroroszországi helyzetet

Külföld, 2020.08.26

A Donyec-medencei tűzszünetről és a fehéroroszországi helyzetről folytatott eszmecserét telefonon szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - hozta nyilvánosságra az ukrán államfő hivatala.

Zelenszkij Twitter-üzenetében kiemelte, hogy Pompeo üdvözölte a Donyec-medencei fegyvernyugvás létrejöttét. "Harmincegy napja nem szenvedtek veszteséget katonáink. Ez a mi munkánk mellett az Egyesült Államok és Európa támogatásának köszönhető" - írta Zelenszkij a Twitteren.

Az elnöki hivatal közleményben kifejtette: Zelenszkij emellett köszönetet mondott az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásért. Hangsúlyozta a biztonsági téren való együttműködés fontosságát a két ország között. Tájékoztatta Pompeót Kijevnek a Donyec-medencei válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseiről, az e téren elért eredményekről, és megköszönte az Egyesült Államoknak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának folyamatos támogatását.

Pompeo üdvözölte az elért eredményeket és jelezte, hogy Ukrajna kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban.

Fehéroroszországra rátérve Zelenszkij kiemelte: azt tartja fontosnak, hogy stabilizálódjon és békésen rendeződjön ott a helyzet. Leszögezte, hogy Ukrajna sohasem avatkozott be és nem is tervez beavatkozni egyetlen ország választásába sem. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy "a közeljövőben valóra válik a fehérorosz nép szabadsága".

Az ukrán elnök emellett kijelentette azt is, hogy nem enged ukrán részről semmilyen beavatkozást az amerikai választási folyamatba sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!