Zelenszkij közölte Stoltenberggel, hogy Ukrajnának fontos megkapnia a NATO tagsági cselekvési tervét

Külföld, 2021.02.25

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akivel közölte, hogy a szövetségbeli tagságra vonatkozó cselekvési terv megszerzése Ukrajna "közvetlen" célja - számoltak be ukrán hírportálok az államfő Twitter üzenetére hivatkozva.

"Öröm volt azt hallani Jens Stoltenberg főtitkártól, hogy a NATO kapui nyitva vannak Ukrajna előtt. Hálás vagyok, hogy Ön személyesen és a NATO is támogat minket a NATO-tagságra való törekvésünkben. Közvetlen célunk a MAP (a tagsági cselevési terv). Komolyan vesszük a reformokat, mert ezek elsősorban a védelmi szektorunkat javítják" - írta Zelenszkij a Twitteren a telefonbeszélgetés után. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna erősíti hadseregét, egyben folyamatosan törekszik haderejét NATO-kompatibilissá tenni, továbbá megosztja tapasztalatait, együttműködik a szövetséggel, erősíti a stratégiai partnerséget és a barátságot.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Stoltenberg a megbeszélés során ismételten emlékeztette Zelenszkijt a reformok fontosságára. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a NATO főtitkára már február 9-én hangsúlyozta: Ukrajna közeledése a NATO-tagsághoz nagymértékben függ a reformok sikerétől. Kiemelte, hogy Ukrajnának elsősorban a demokratikus intézményeket kell megerősíteni, fel kell vennie a küzdelmet a korrupcióval szemben, és demokratikus politikai ellenőrzést kell bevezetnie fegyveres erői felett.

A Jevropejszka Pravda hírportál arra emlékeztetett, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ugyancsak február 9-én Brüsszelben, a NATO főtitkárával folytatott találkozója után azt mondta: Kijev számít arra, hogy Ukrajna Georgiával egyszerre kaphatja meg a tagsági cselekvési tervet. Smihal kifejtette, hogy ez része Ukrajna rövidtávú stratégiájának. Aláhúzta, hogy a NATO-tagság fontos prioritás Ukrajna számára, és emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmányba is belefoglalták az atlanti szövetséghez való csatlakozás szándékát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!