Zelenszkij telefonon beszélt Merkellel a Donyec-medencéről és Fehéroroszországról

Külföld, 2020.09.10

A Donyec-medencei tűzszünet fenntartásának lehetőségéről és a Fehéroroszországban kialakult helyzetről folytatott eszmecserét csütörtökön telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Angela Merkel német kancellár - hozta nyilvánosságra az ukrán államfő irodája.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a kancellár biztosított afelől, hogy Németország minden szükséges erőfeszítést megtesz a Donyec-medencei béke elérése érdekében. "Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fontos a normandiai négyek - azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország - párizsi csúcstalálkozóján elért megállapodásainak a végrehajtása, mindenekelőtt a tűzszünetnek a felek általi betartása" - áll az elnöki iroda által kiadott közleményben. Zelenszkij és Merkel mindazonáltal egyaránt reményüket fejezték ki, hogy a normandiai országok pénteki berlini tanácsadói szintű találkozója egyértelmű döntéseket és eredményeket hoz, valamint hogy ezután nem sokkal újra sor kerülhet a "négyek" egy újabb csúcstalálkozójára. Merkel megjegyezte, hogy Ukrajna számíthat Németország és Franciaország támogatására a béke felé vezető úton.

Az ukrán hadműveleti parancsnokság csütörtöki jelentése szerint a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok csütörtökön ismét megsértették a július 27-e óta érvényben lévő tűzszünetet. A Donyeck-megyei Horlivka közelében fekvő Sumi településénél lévő ukrán állásra adtak le kézi lőfegyverekből célzott lövéseket. A közlemény szerint a katonai hírszerzés időben figyelmeztetett a várható támadásra, így nem sérült meg senki, az ukrán fél nem viszonozta a tüzet.

Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy jogellenesen, a fegyvernyugvás életbe lépése után emelt Sumi mellett egy erődítményt, ezért tűzparancsot adott ki a létesítményre. Az EBESZ ukrajnai megfigyelői küldöttsége korábban már a levegőből megvizsgálta az említett területet, és azt állapította meg, hogy semmilyen új építmény nem jelent meg ott a tűzszünet életbe lépése óta - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Csütörtökön a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötőcsoport tagjai az ukrajnai EBESZ misszió koordinátorának képviselőjével együtt közösen készült megvizsgálni a területet, de ez meghiúsult - az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint - azért, mert az orosz fél folyamatosan újabb és újabb változtatásokat kezdeményezett.

Az ukrán elnök és a német kancellár a telefonbeszélgetés során megvitatták a Fehéroroszországban az elnökválasztás nyomán kialakult helyzetet is. Zelenszkij tájékoztatta Merkelt arról, hogy Ukrajna csatlakozott az Európai Uniónak a fehéroroszországi választásokról szóló nyilatkozatához. Megállapították, hogy Ukrajnának és Németországnak a fehéroroszországi eseményekkel kapcsolatos álláspontja "közel áll" egymáshoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!