TV műsor

Zelenszkij: Timosenko azért vonult ellenzékbe, mert embereit nem ültethette be "zsíros" pozíciókba

Külföld, 2019.11.19

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavai szerint Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza párt vezetője valóban többször tett neki ajánlatot arra vonatkozóan, hogy ha kinevezi "zsíros" pozíciókba a hozzá közel álló embereket, akkor frakciója megszavazza a jelenlegi vezetés előterjesztéseit a parlamentben - írta kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál az államfő saját Facebook-oldalán közzétett bejegyzésére hivatkozva.

"Létezik egy nagyon régi ukrán hagyomány: ötévente egyszer Julija Volodimirivna Timosenko ellenzékbe vonul az éppen aktuális államfő mellől a nép iránti aggodalmat imitálva" - fogalmazott Zelenszkij.

Kitért arra, hogy előző nap az ICTV ukrán televízióban Timosenko beszélt arról, hogy kinevezésre javasolt olyan embereket, akik "befektetéseket hoznának" az országba.

"Igen. Julija Volodimirivna valóban javasolt. Hozott egy listát az embereiről, hogy kapjanak kinevezést +zsíros+ posztokra. Cserébe azt ajánlotta, hogy az év során minden törvénynél együtt szavaznak a (kormányzó) Nép Szolgája párttal a Verhovna Radában (parlamentben). Mi természetesen nemet mondtunk. Végül is a háttéralkuk ideje örökre véget ért" - fogalmazott az elnök.

Timosenko múlt szerdán jelentette be, hogy frakciója végleg ellenzékbe vonul, miután a többséggel rendelkező elnöki párt, a Nép Szolgája néhány független képviselővel együtt megszavazta első olvasatban a termőföld eladási tilalmának feloldásáról szóló törvényjavaslatot. Az ukrajnai földpiac megnyitását Timosenko pártja hevesen ellenzi.

Az Ukrajinszka Pravda saját értesülései alapján már korábban is írt arról, hogy Timosenko többször járt az elnöki hivatalban Zelenszkij beiktatása óta, és próbálta saját embereit pozícióba helyezni, de mindannyiszor elutasították. A hírportál információ szerint Timosenko szeretett volna még harmadjára is miniszterelnök lenni. A Nép Szolgája párt több, névtelenül nyilatkozó képviselője elárulta az Ukrajinszka Pravdának, hogy Haza-párti képviselők "baráti beszélgetések" során győzködték őket: Timosenko kormányfőként jobban erősítené Zelenszkij elnököt, mint a jelenlegi - általuk középszerűnek nevezett - Olekszij Honcsaruk miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!