Zelenszkij: Ukrajna a NATO "előretolt állása" lesz egy nagyszabású orosz támadás esetén

Külföld, 2021.12.16

Ukrajna egy nagyszabású orosz támadás esetén a NATO számára "előretolt állás" lesz úgy, hogy nem tagja a katonai szövetségnek - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Brüsszelben ukrán médiajelentések szerint, miután megbeszélést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Az ukrán államfő a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a NATO nem tartozik semmivel Ukrajnának. Úgy vélekedett, hogy a NATO-nak a saját tagállamait kell megvédenie, ha az ukrán hadsereg "elbukik" egy ilyen háborúban. Ukrajna viszont "előretolt állás" úgy, hogy nem tagja a NATO-nak - jegyezte meg.

"Megértjük, hogy ha nagyszabású háború lesz, az áldozatok ezreit, százezreit, millióit jelenti, ezért ezt mi, mint civilizált emberek, nem akarjuk. Az eszkaláció, amelyről mindenki beszél, és időről időre a szomszédok (Oroszország) ezzel riogatják az Európai Unió államait és Ukrajnát, provokatívnak és veszélyesnek tűnik" - fogalmazott Zelenszkij.

Stoltenberg a sajtótájékoztatón kijelentette: a NATO nem látja jelét annak, hogy csökkenne az orosz haderő Ukrajna határai közelében. Hangsúlyozta, hogy a több tízezer katonának és a fegyverzeteknek az ukrán határoknál állomásoztatása "nem igazolható, destabilizálódáshoz vezet, és aláássa Európa biztonságát". Ismételten felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza a diplomáciához, szüntesse meg a feszültséget, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Figyelmeztetett, hogy minden további, Ukrajna elleni agressziónak következményei lesznek, amiért Oroszország "nagy árat" fog fizetni. "A NATO és minden szövetségese támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Nem ismerjük el a Krím jogellenes annektálását" - hangoztatta a NATO főtitkára.

Kijelentette, hogy Ukrajnának jogában áll megvédenie magát, és a NATO Ukrajnának nyújtott támogatása nem jelent veszélyt Oroszországra nézve.

"Ukrajnának joga van megválasztania, milyen intézkedéseket tesz biztonsága szavatolására, ez az európai biztonság alapelve. Arról pedig, hogy Ukrajna csatlakozik-e a NATO-hoz, csakis Ukrajna és a szövetség harminc tagja dönt majd" - szögezte le.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban a szövetség országainak vezetőivel folytatott tárgyalásain jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba, valamint fegyverek telepítését Ukrajnába, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Stoltenberg már korábban visszautasította Moszkva e követelését.

Oroszország eközben több tízezer katonát és nehézfegyvereket vont össze az ukrán határ közelében, ami miatt Nyugaton az orosz agresszió fokozódásától tartanak. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia figyelmeztette Moszkvát, hogy Oroszország bármilyen agresszív lépése Ukrajna ellen komoly szankciókat von maga után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!