Zeman szeretné, ha a fehérorosz ellenzék irodát nyitna Prágában

Külföld, 2021.06.10

A cseh államfő szívesen venné, ha a fehérorosz ellenzék képviseleti irodát nyitna Prágában. Milos Zeman ezt a javaslatot kedden tette, amikor fogadta Szvjatlana Cihanouszkaját, a fehérorosz ellenzék külföldön élő vezetőjét. Az elnök a találkozóról csütörtökön számolt be a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak és a Parlamentní Listy hírportálnak.

"Baráti találkozóról volt szó, amelyen egyebek között felvetettem, nem nyitna-e a fehérorosz ellenzék képviseleti irodát Prágában, mert az igen jó lenne" - mondta Zeman csütörtökön, miután ausztriai látogatásáról hazatért Prágába.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániában élő fehérorosz ellenzéki vezető vasárnap érkezett Csehországba, ahol az államfőn kívül Andrej Babis miniszterelnök, valamint a két parlamenti kamara vezetője is fogadta. Cihanouszkaja más cseh politikusokkal, illetve a civil szervezetek vezetőivel is találkozott.

Zeman a találkozó során "sikert kívánt a (fehérorosz) ellenzéknek az utolsó európai diktátor elleni harcban" - közölte korábban az elnök szóvivője.

A fehérorosz ellenzék emigrációban élő vezetője szerdán a parlamenti felsőházban, a szenátusban elmondott beszédében egy nemzetközi bíróság felállítását javasolta. Cihanouszkaja szerint Lukasenka rendszere alapvetően terrorista, és Fehéroroszország lakossága olyan elnyomásnak van kitéve, amilyet a sztálinista idők óta nem ismert.

"Javaslom egy nemzetközi bíróság felállítását, amely kivizsgálná a Lukasenka-diktatúrának a múltban, illetve a 2020-as választások idején elkövetett bűntetteit " - jelentette ki Cihanouszkaja. Azt mondta, büntetőeljárást kellene indítani a Lukasenka-rendszer képviselői ellen, az ellenzék elnyomásában közreműködő fehérorosz intézményeket pedig bűnössé kellene nyilvánítani.

"Nem szabad megengednünk, hogy a történelmet a diktátorok írják" - hangsúlyozta a fehérorosz ellenzéki vezető a cseh szenátusban.

Szvjatlana Cihanouszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint 10,1 százalékot szerzett, és nagyon lemaradt a győztes Lukasenka mögött. Az Európai Unió számos országa azonban úgy véli, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét manipulálták, ezért azt nem ismeri el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!