Zoran Milanovic volt kormányfő a szociáldemokraták elnökjelöltje Horvátországban

Külföld, 2019.06.18

Zoran Milanovic volt kormányfőt jelöli a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) az idei elnökválasztáson - jelentette a helyi média kedden.

Bár még ki sem jelölték az elnökválasztás időpontját, és Kolinda Grabar-Kitarovic jelenlegi elnök sem nyilatkozott hivatalosan újraindulásáról, Zoran Milanovic volt szocialista kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be indulását a horvát elnökválasztáson.

Milanovic megköszönte az SDP-nek a bizalmat, de mint mondta, ez nem lett volna elég, ha őbenne nincs erre irányuló akarat.

"Egy modern, haladó, kíváncsi és nyitott Horvátország elnöke szeretnék lenni" - hangsúlyozta. Itt az ideje a változásnak, Horvátország olyan helyzetben van, amelyen van mit javítani - mondta.

A volt kormányfő először közösségi oldalán jelentette be hétfőn a hírt. Választási jelmondata: "Elnök karakterrel". Sajtótájékoztatóján elmondta, ha ő lesz az államfő, akkor Horvátországnak álláspontja is lesz. Elemzők szerint ezzel a jelenlegi államfőnek üzent, akinek sokak szerint változó nézetei vannak, és tanácsadói irányítják.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a párt fennállásának 30. évfordulóján hétfőn kijelentette: a HDZ-ben támogatják a jelenlegi államfőt, akit öt évvel ezelőtt is a konzervatív párt indított. "Elvárom, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic újrajelöltesse magát" - nyomatékosította.

A horvát sajtó hónapok óta találgat Milanovic visszatéréséről. Milanovicnak 2015-ben nem sikerült ismételten győznie a parlamenti választásokon, majd 2016-ban az előre hozott választásokon sem tudott többséget szerezni. A második vereség után távozott az SDP éléről is, amelynek kilenc évig volt elnöke. Azóta visszavonult a politikából, és tanácsadó céget alapított. Közösségi oldalán, ahol bejelentette indulását, három évvel ezelőtt posztolt utoljára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!