Zsenmin Zsipao: Kínával szemben hatástalan Washington elrettentő politikája

Külföld, 2016.06.23

Washington rossz ellenfelet választott, amikor katonai erejének fitogtatásával az "elrettentés" módszerét kívánja alkalmazni a Dél-kínai-tengeren Pekinggel szemben - állítja a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao csütörtökön több helyi médiumban is idézett cikkében.

Függetlenül attól, hogy hány alkalommal is vitte sikerre ezt a "játszmát" az Egyesült Államok a világ más részein, Kína rossz választás volt - állapította meg az írás szerzője, hivatkozva a térségi hadgyakorlatok sorára, amelyben legutóbb két amerikai repülőgép-hordozó vett részt több hadihajóval és B52-es bombázókkal a Fülöp-szigetek vizeihez közel.

A cikk szerint washingtoni katonai források legutóbb közölték: az Egyesült Államok azzal, hogy két repülőgép-hordozó egyidejű bevetésével tartott egy óceáni területen gyakorlatot, elkötelezettségét kívánta kifejezni a térségbeli biztonság szavatolására, de az érintett országok "elrettentése" is célja volt.

A jegyzet szerzője ezzel szemben az Egyesült Államokat zavarkeltéssel, illetve "zavarosban halászással" vádolva "bajkeverőnek" titulálta, s megállapította, hogy jelenlétével a Dél-kínai-tengeren destruktív szerepet játszik. Úgy vélte, a szövetségesekkel közös hadgyakorlatokkal elérte a régió militarizálását, "kívülállóként" igyekszik a Dél-kínai-tengert puskaporos hordóvá változtatni.

A pártlap írásából kiderül, Peking egyértelműen az Egyesült Államokat teszi felelőssé a dél-kínai-tengeri viták elmérgesedéséért.

Kínának talpalatnyi terület sem kell más földjéből, de a kormány szándéka "sziklaszilárd" az ország szuverenitásának és területi egységének a fenntartására. Ezzel kapcsolatban senkinek ne legyenek illúziói - fejezte ki a szerző.

Kína folytatja a tengeri területek szoros megfigyelését, és ha bármilyen incidens történne, szuverenitását, biztonságát veszélyeztetve látná, meg fogja tenni a megfelelő lépéseket - fogalmazott a Zsenmin Zsipao.

Kína a Dél-kínai-tengeren több szomszédjával, a Kelet-kínai tengeren pedig Japánnal áll területi vitában. A térségben az elmúlt hónapokban megnövekedett feszültség közepette az Egyesült Államok és Kína egymást vádolja a régió militarizálásával. Peking a korszerű amerikai haditechnika mind nagyobb mértékű felvonultatását, a rendszeres hadgyakorlatokat és a felderítő repüléseket kifogásolja, míg Washington szerint Kína fenyegeti kisebb szomszédait a tengeren, veszélyezteti a szabad hajózhatóságot, és katonai infrastruktúrát telepít mesterségesen feltöltött szigetekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!