Zsirinovszkij: lemondani készült a bérgyilkosságok szervezésével vádolt habarovszki kormányzó

Külföld, 2020.07.22

Nem sokkal letartóztatása előtt lemondani készült Szergej Furgal, a Habarovszki terület volt kormányzója, akit azzal vádoltak meg, hogy másfél évtizeddel ezelőtt bérgyilkosságokat szervezett meg - jelentette ki Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője szerdán az orosz parlamentben.

Furgal a Zsirinovszkij vezette, az elnevezésével szemben valójában nacionalista és jobboldali Liberális Demokrata Párt tagja.

"A kormányzó már arra készült, hogy kedden Moszkvába jöjjön és megírja önkéntes lemondását" - hangoztatta Zsirinovszkij.

Furgalt július 9-én, csütörtökön vették őrizetbe a távol-keleti Habarovszkban, és még aznap Moszkvába szállították. Pártjának vezetője először azzal fenyegetőzött, hogy a liberális demokrata parlamenti frakció visszaadja mandátumát, de aztán inkább csitítani igyekezett a kormányzó letartóztatása miatt a távol-keleti nagyvárosban július 11. óta minden nap ismétlődő tüntetéseket.

Zsirinovszkij szerdán a parlamentben azt mondta, hogy pártja tisztelettel viszonyul "az elnöki bizalom elvesztése" címén hétfőn lemondatott Furgal kormányzói tevékenységéhez. Nem kívánta kommentálni a politikus elleni vádat, de megjegyezte, "lehet, hogy az ügyet valamilyen módon le fogják zárni".

Arra kérte a Habarovszki terület lakosait, hogy támogassák a terület élére Vlagyimir Putyin elnök által hétfőn kinevezett ügyvezető kormányzót, Mihail Gyegtyarjovot, aki eddig a sportbizottságot vezette a liberális demokraták színeiben az orosz parlament alsóházában. Gyegtyarjov kedden a távol-keleti régióba utazott a feladatkört átvenni, de az utcai tiltakozásoknak sem aznap, sem szerda nem szakadt vége.

Keddi helyszíni jelentések szerint Habarovszkban a tiltakozók egy részétől már elhangzott a Putyin és az új kormányzó lemondását sürgető követelés is. Gyegtyarjov azonban bejelentette, hogy marad és megígérte, hogy kiérdemeli a helyiek bizalmát. Egyúttal azt javasolta nekik, hogy tüntetés helyett hasznos munkára fordítsák az energiáikat.

Furgalt, a most 50 éves üzletember-politikust 2018-ban a szavazatok csaknem 70 százalékával választották meg kormányzónak. Meglepetésszerű győzelmét annak köszönhette, hogy Putyin elnöki újraválasztását követően a kormány váratlanul bejelentette a nyugdíjkorhatár emelését. A kormánypárt, az Egységes Oroszország 22-ből négy kormányzóválasztást bukott el abban az évben.

A leváltott kormányzó ártatlannak vallotta magát. Szerdai sajtóértesülések szerint felszólította ügyvédjeit, hogy küldjenek elmeorvost hozzá, ha azt hallanák, hogy beismerte az ellene felhozott vádakat.

A kormányzóválasztás jövőre esedékes a Habarovszki területen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!