Zuzana Caputová szlovák államfő kinevezte a pozsonyi kormány három új miniszterét

Külföld, 2022.09.13

Zuzana Caputová szlovák államfő kinevezte az Eduard Heger vezette kormány három új miniszterét kedden, miután elfogadta a kormánykoalícióból múlt héten kilépett, liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) minisztereinek lemondását.

A szlovák kormánykoalíció mintegy két hónapig tartó válsága következtében múlt héten hétfőn jelentette be lemondását az SaS három minisztere: Ivan Korcok külügyminiszter, Mária Kolíková igazságügy-miniszter és Branislav Gröhling, az oktatási tárca vezetője. Richard Sulík, az SaS elnöke, korábbi gazdasági miniszter pár nappal korábban már lemondott posztjáról.

A szlovák köztársasági elnök kedden a külügyi tárca új vezetőjének Rastislav Kácert, Szlovákia korábbi washingtoni, budapesti, illetve prágai nagykövetét nevezte ki. A gazdasági tárca élére Karel Hirman energetikai szakértő került, az igazságügyi tárcát pedig Viliam Karas, a szlovák ügyvédi kamara (SAK) elnöke vezeti majd a jövőben. Az oktatási minisztérium éléről távozó Branislav Gröhling posztját ideiglenesen Eduard Heger miniszterelnök tölti be.

Zuzana Caputová a kinevezési ceremónia során méltatta a távozó tárcavezetők eddigi munkáját, megjegyezve, hogy azt nem lehet teljes egészében értékelni, mivel az érintettek "félidőben távoztak". Az államfő a kinevezések után mondott beszédében kiemelte: szakértők kerülnek a tárcák élére, akik bonyolult időszakban kerülnek a minisztériumok élére. Reményének adott hangot, hogy az új miniszterek felülemelkednek az egyes pártok elvárásain, és a lakosság érdekeit szem előtt tartva cselekszenek majd.

Az SaS-miniszterek távozásával a négypárti szlovák kormánykoalíció hárompártivá zsugorodott, és a korábban alkotmányozó többséggel rendelkező kormánynak csak 68 képviselője maradt a 150 fős pozsonyi parlamentben, így Eduard Heger miniszterelnök mostantól kisebbségi kormányzásra kényszerül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!