A 18. század óta nem játszott darab is elhangzik a Haydneum Egyházzenei Fesztiválon

Kultúra, 2023.05.25

Gregor Joseph Werner a 18. század óta nem játszott művei is felcsendülnek a Haydneum Egyházzenei Fesztiválon, amelyet június 9. és 17. között rendeznek meg Budapesten, az Egyetemi templomban.

Az Országos Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményében őrzött, kuriózumnak számító Gregor Joseph Werner műveket a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar előadásában hallhatja majd a közönség a sorozat záróhangversenyén - mondta el a koncertet is dirigáló Vashegyi György karmester, a Haydneum rezidens együtteseinek művészeti vezetője, a sorozatról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta, hogy az ingyenes zárókoncertet egy ismertető beszélgetés előzi majd meg, amelyen a mű kutatási, előkészítő folyamatait ismerhetik meg az érdeklődők.

A karnagy felidézte, hogy a sorozatot szervező Haydneum Magyar Régizenei Központ 2021-ben alakult intézmény, amely a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítését tűzte ki céljául. Ezért a koncertsorozat is igyekszik bemutatni a 17. és 18. században született magyar vagy magyar vonatkozású egyházzene gazdag repertoárjának értékeit.

Az Egyházzenei Fesztivál nyitókoncertjén június 9-én a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Georg Christoph Strattner és Marc-Antoine Charpeatier műveket ad elő Gál József karmester vezényletével, a Nemzeti Énekkar és a Budapesti Vonósok Joseph Haydn-műveket szólaltatnak meg Somos Csaba dirigálása mellett június 10-én, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar pedig szintén Vashegyi György vezényletével ad koncertet június 11-én, amikor Gregor Joseph Werner valószínűsíthetően szintén több, mint kétszáz éve nem játszott műveiből hallhat válogatást a közönség.

Június 14-én a MÁV Szimfonikus Zenekar Joseph Haydn-műveket ad elő Keller András vezetésével, június 16-án pedig a Debreceni Kodály Kórust és a Capella Savariát Kocsis-Holper Zoltán vezényli. Itt Michael Haydn- és Istvánffy Benedek-darabok lesznek hallhatók.

A szólisták között fellép Kovács Ágnes, Kovács Csilla, Kovalik Erika, Szutrély Katalin, Tillai Csilla, Zemlényi Eszter,
Balogh Eszter, Láng Dorottya, Thurnay Viola, Bárány Péter, Csapó József, Komáromi Márton, Mészáros Péter, Borka Ákos, Cserményi Zsombor, Kósa Lőrinc, Melkovics Zoltán és Najbauer Lóránt.

A sorozat vidékre is ellátogat, így a budapesti műsor nagyrészét Kengyelen, Tihanyban, Makón és Szegeden is hallhatja majd a közönség.

Egy éve működik az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizáló központja, amely Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkezik - fejtette ki Gerencsér Judit, az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese. Kiemelte: a központ átadásához kapcsolódva az OSZK és a Haydneum Magyar Régizenei Központ együttműködést kötött, amelynek keretében eddig több mint húszezer oldalnyi zenei anyag digitalizálása készült el.

Az együttműködés célja, hogy feldolgozzzák, hasznosíthatók és revitalizálhatók legyenek az 1600 és 1850 között keletkezett, Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális, zeneművészeti és zenetudományos értéket képviselő emlékek. A két intézmény elsőként Gregor Joseph Werner műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni, így mára 273 Werner-kötetet sikerült feldolgozni. A digitalizálás előtt előválogatás és állapotfelmérés történik. A közelmúltban elkészült további 118 Michael Haydn-kötetből álló Ms. Mus. II. jelzettartomány fotózása is. Az együttműködés fontos része az eredeti dokumentumok megőrzésének biztosítása, így a könyvtár kiemelten kezeli azok restaurálását is - fejtette ki Gerencsér Judit. Hozzátette: munkatársaik nekikezdtek az Esterházy-gyűjtemény legnagyobb részét képező Ms. Mus. IV. jelzettartomány feldolgozásának is, amelyben további szerzők művei is megtalálhatók.

Elhangzott, hogy 37 Werner-kötetből már modern kotta is készült, ezek közül hallhat majd néhányat a közönség a Haydneum Fesztivál zárókoncertjén.

Július 21. és augusztus 27. között a fertődi Esterházy-kastély Apolló-termébe idén is megszervezik a Haydneum koncertsorozatot. Vashegyi György erről a programról elmondta: a koncertek célja, hogy Magyarország egyik turisztikai és kulturális szempontból is különleges helyszínén a zenei élet kiemelt figyelmet kapjon, és a kastély ismét Esterházy "Fényes" Miklós 18. századi udvarához hasonló kulturális központtá váljon.

"Fontosnak tartjuk, hogy bárki, aki Eszterházára látogat, magas színvonalú, kizárólag korhű hangszereken előadott, autentikus előadásokkal találkozzon a kastély falai között, és erre a programra az egész nyári időszak alatt számíthasson" - emelte ki.

Elmondta tovább, hogy idén lesz 250. éve, hogy Mária Terézia császárné Eszterházára látogatott. Erre az évfordulóra a Haydneum az év során különböző helyszíneken megrendezett koncertsorozattal emlékezik. A sorozat csúcspontja lesz a szeptember 1. és 6. között az első alkalommal megrendezett Haydneum Eszterháza Fesztivál, amely napra pontosan a látogatás 250. évfordulóján valósul meg az eredeti helyszínen. Az eseményt a szervezők a fesztivál programjával is megpróbálják felidézni, így a nyitókoncerten Haydn L'infedelta delusa című operája, amely művet 1773 szeptemberében a császárné előtt is bemutattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!