A debreceni Csokonai Színház és a Győri Balett vendégszerepel Nagyváradon

Kultúra, 2021.05.11

Május második felében a debreceni Csokonai Színház és a Győri Balett is vendégszerepel Nagyváradon a Szigligeti Színházban - közölte kedden az erdélyi teátrum.

A Győri Balett május 21-én este 7 órától mutatja be a Szigligeti Színház nagyszínpadán a Kodály Zoltán műveire komponált Romance című kortársbalett-előadást. Mint felidézték, az előadás rendező-koreográfusa Velekei László, a Győri Balett igazgatója, aki 2013-ban dolgozott először Kodály Zoltán műveire, így született meg a nagysikerű KODÁLY című darab. Ezt újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt.

Május 23-án szintén este 7 órától a debreceni Csokonai Színház vendégszerepel Nagyváradon: a Szigligeti Színház meghívására Bornemisza Péter Magyar Elektráját viszi színre. Az előadást a Szigligeti Társulat korábbi művészeti vezetője, a Jászai-díjas Szabó K. István rendezte, a főszerepben pedig a nagyváradi közönség által jól ismert Ráckevei Anna látható.

A Pelopidák nemzetét ősi átok sújtja, amely egy megállíthatatlan, visszafordíthatatlan bosszúsorozatban teljesül be. Az Elektra ennek a hosszúra nyúló, véres családi történetnek egy mozzanata. Az ókori motívum számos feldolgozása közül a Bornemisza-féle Magyar Elektra (Móricz Zsigmond adta címváltozatban) azért is különleges, mert a pogány históriát keresztény kontextusba helyezi - olvasható az előadás ismertetőjében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!