A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program

Kultúra, 2023.03.24

A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program, melynek keretében többek között honlap, YouTube-videók és mobiltelefonos alkalmazás ismerteti meg az alsó tagozatosokkal a reformkor vezető politikusait, művészeit, feltalálóit és közéleti személyiségeit péntektől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Hol vagy, Kajla? program alkotóinak összefogásában.

A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program Fontos, hogy a családoknak közös szellemi élményekben legyen részük, hogy a fiataloknak legyenek példaképeik. A reformkor egy olyan időszak, amelyhez érdemes visszanyúlni, hiszen a magyar történelem legnagyobb korszakainak egyike volt - mondta el a program pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a kulturális és innovációs miniszter.

Csák János kiemelte: a magyar kormány rengeteg anyagi forrást áldoz a családpolitikára, és legfontosabb céljai között szerepel a gyerekek testi, lelki és szellemi egészségének megőrzése.

A most induló projekt méltó a reformkor nagyjaihoz, és még a felnőtteknek is érdemes kipróbálniuk - méltatta a kezdeményezést Csák János.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője arra emlékeztetett, hogy a kultúrafogyasztási szokások gyorsan változnak, a fiatalokat ezért egyre újabb eszközökkel kell megszólítani.

Ha nem sikerül a magyar kulturális örökség összefüggéseit élettel megtölteni, akkor a múzeumokból idővel elfogynak a látogatók - mutatott rá a főigazgató, kiemelve annak fontosságát, hogy a gyerekek magyar hősökkel tudjanak játszani és azonosulni.

Walton Tamás, A reformkor nagyjai - kicsiknek program koncepciójáért felelős kreatív producer felidézte, hogy a Magyarország nevezetességeinek megismertetését célzó Hol vagy, Kajla? programmal már több mint egymillió gyereket értek el.

Az új projekt a reformkorról és hőseiről csempész tudást és értéket a gyerekek fejébe és szívébe szerethető, vidám, játékos formában. Különlegessége, hogy a reformkori hősök gyermekkori alakjukban szólítják meg a diákokat és mesélnek saját ifjúkorukról, valamint arról, milyen nagy tetteket fognak végrehajtani felnőttként - közölte.

A programsorozatról minden információ fellelhető a reformkornagyjai.hu weboldalon, a Reformkor nagyjai YouTube-csatornán pedig a nemzeti hősökről szóló videók találhatók.

Újdonsült hőseikkel mobilalkalmazásban is találkozhatnak a gyerekek. A Kajla applikációhoz hasonlóan itt is az élvezetes és játékos tudásszerzés a cél, ebben először Petőfi Sanyi, Széchenyi Pisti, Brunszvik Rézi és Semmelweis Ignác lesz segítségükre - mondta el Walton Tamás.

A program még idén újabb nemzeti hősökkel bővül. Év végén az osztályok egy országos élő, online bajnokságban mérhetik össze megszerzett tudásukat, és a legjobbak osztálykirándulást nyerhetnek; ősszel pedig minden iskolába matricás füzetek érkeznek az alsós diákokhoz.

A tartalmak összeállítását és történelmi hitelességét az ELTE Történettudományi Intézete, a Magyar Nemzeti Levéltár és számos történész - mások mellett Fónagy Zoltán, Katona Csaba, Csorba László és Hernády Zsolt - segítette.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai - kicsiknek program
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!