A gyarmatokról származó műkincsek visszaadását ajánlja egy holland szakértői bizottság

Kultúra, 2020.10.07

    Hága, 2020. október 7., szerda (MTI/dpa) - Az egykori gyarmatokról elhurcolt műkincsek visszaadását javasolja a holland kormánynak a kulturális minisztérium által felkért szakértői bizottság, amelynek jelentését szerdán tették közzé Hágában.

Az igazságtalanságokat el kell ismerni, az eredeti tulajdonosoknak pedig legalábbis fel kell ajánlani a visszaszolgáltatás lehetőségét - szögezte le a testület, megállapítva, hogy állásfoglalása holland múzeumokban és gyűjteményekben lévő tárgyak százezreit érintheti.

A bizottság véleményét a holland kulturális minisztérium kérte ki, hogy segítsen eldönteni, mit tegyenek az egykori gyarmatokról származó műtárgyakkal.

A 17. század, az ország gazdasági és kulturális fénypontja óta holland kereskedők sok kulturtörténeti tárgyat és művészeti alkotást hoztak haza üzleti útjaikról, gyakran a helyi lakosság beleegyezése nélkül. A világon Hollandia rendelkezik például az egyik legnagyobb gyűjteménnyel indonéz kulturális relikviákból.

Az utolsó holland gyarmat, Suriname 1975-ben hirdette ki függetlenségét.

A szakértői bizottság szerint Hollandiának felelősséget kell vállalnia gyarmatosító múltjáért. "A történelmi igazságtalanság szemmel látható a gyarmati gyűjteményekben, amelyek még ma is közszemlére vannak téve holland múzeumokban" - olvasható az állásfoglalásban.

A jelentés azt javasolja, hogy Hollandia kezdjen párbeszédet az érintett országokkal a zsákmányolt műkincsek jövőjéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!